8 знака, които показват, че вероятно имате непоносимост към глутена (и които не бива да пренебрегвате)

8 знака, които показват, че вероятно имате непоносимост към глутена (и които не бива да пренебрегвате)
Снимка: iStock

Глутенът (от латински: gluten – „лепило“) е белтъчна смес, която се съдържа в храни, произведени от жито и подобни на него растения (ечемик, овес и ръж). Всички житни култури съдържат глутен. Веществото придава еластичност на тестото, като спомага за запазване на формата му при процеса на втасване. 

Глутенът се определя като главният показател за качеството на пшеничното брашно за производство на хляб. Измерва се в проценти. Нормалното съдържание, което позволява направата на хляб, е от 21 до 30%. При по-високи стойности качеството на хляба е по-добро. Пшениците с глутеново съдържание под 18%, са в категорията фуражни. 

Глутенът е изолиран от италиански химик през ХІХ век. Изолира се чрез операцията „отмиване на глутен“.

Между 0,3 и 1% от хората по света проявяват реакция на непоносимост към глутена вследствие на наследственото заболяване цьолиакия (или целиакия) – възпаление на лигавицата на тънките черва с всеобхватни последици за здравето. Такива хора не трябва да употребяват пшеница, ръж или ечемик с храната си под каквато и да е форма.

Доказано е, че повечето автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, множествена склероза, тиреоидит на Хашимото, синдром на Бехчет, синдром на Хайнц, псориазис, псориатичен артрит, гломерулонефрит, лупус, гноен хидарденит) са предшествани от „пропускливи черва“.

Начинът за справяне с този проблем е изцяло премахване на глутена за поне 3 месеца.

И все пак има няколко начина, чрез които можем да се досетим, че ние самите вероятно имаме такава непоносимост. Ето кои са те:

Болки в стомаха

Ако след консумиране на храни, в които преобладава съдържанието на глутен, се появяват стомашни болки, това би могло да бъде признак на глутенова нетолерантност. Знак за непоносимост към глутена е и ако към това раздразнение се появява и честа диария, придружена с газове, къркорене на червата и проблеми с констипацията.

Снимка: Pixabay

Световъртеж

Когато организмът има алергия към глутена, обикновено след хранене се появява лек световъртеж, при който се чувстваме неориентирани, сякаш имаме мъгла в съзнанието. Усещането е сякаш сме извън баланс.

Снимка: Pixabay

Честа смяна на настроенията

Ако дори след хранене, се чувстваме нещастни, неудовлетворени, това вероятно е признак, че глутенът в менюто ни трябва да се ограничи. Обикновено след хранене би трябвало да сме най-щастливи и спокойни.

Снимка: Pixabay

Главоболие

При глутеновата нетолерантност главоболието се появява между 30 до 60 минути след хранене.

Снимка: Pixabay

Чувствителна кожа

Кожните проблеми са една от най-честите подсказки, че имаме непоносимост към глутена.

Снимка: Pixabay

Фибромиалгия

Фибромиалгията е едно от най-често срещаните заболявания, близки до артрита. Оплакванията са широкоразпространени и включват мускулни, ставни болки и хронична умора. Заболяването предразполага към депресия и социално изолиране. Ако имате подобни симптоми, не ги подценявайте.

Снимка: Pixabay

Хронична умора

Ако често ядете храни с тесто и след тях винаги се чувствате изморени, възможността да е заради глутена е голяма.

Снимка: Pixabay

Вече имате лактозна непоносимост

Повечето хора, които имат нетолерантност към млечните продукти, имат и глутенова непоносимост. Ако и на вас лактозата не се отразява благоприятно върху перисталтиката, метаболизма и кожата, вероятно по същия начин ви действа и глутенът.

Снимка: Pixabay

Ако имате някои от следните състояния, най-добре се консултирайте в вашия личен лекар и преценете дали те се дължат на непоносимостта към глутена. Не предприемайте лечение сами.

Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти