5 знака, че имате лошо кръвообращение, и какво да направите, за да го подобрите

крака крайници
Снимка: iStock

Напредването на възрастта идва с някои болки, но не всичко, което изпитвате, е нормална част от този процес - това включва лошото кръвообращение, пише здравното издание Eat This, Not That.

Въпреки че това състояние се среща предимно при хора над 40 години, това не значи, че е част от процеса на стареене. Лошото кръвообращение може да възникне в резултат на здравословен проблем като диабет, сърдечни заболявания и артериални проблеми и ако не се лекува, проблемът няма да се разреши сам, а вместо това ще доведе до сериозни усложнения като кръвни съсиреци и язва и в екстремни случаи, ампутация.

Д-р Нахид Али твърди: „Когато кръвоносните артерии се стесняват или запушват, кръвта не може да циркулира правилно в тялото. Може да предизвика болка и увреждане на тъканите, подути крака, стъпала и ръце от увредени кръвоносни съдове. Лошото кръвообращение е възможно да причини иглички или изтръпване на краката, ръцете и пръстите при двата вида крайника. Подуване се развива по пръстите на краката и ръцете. Тъй като тези симптоми често не са тежки, лекарите може да ги пренебрегнат. Ако се влошат, това може да сигнализира за венозна недостатъчност на долните крайници.“

„Лечението на лошото кръвообращение трябва да бъде разгледано в зависимост от основната причина“, споделя д-р Крис Тът, физиотерапевт, главен изпълнителен директор и вицепрезидент на Clinical Operations-Confluent Health. „То се влияе както от начина на живот, така и от различни заболявания. Например атеросклерозата (стесняване/втвърдяване на артериите) и диабетът могат да причинят проблеми с кръвообращението и да присъстват с горните симптоми.“

Отказване от пушенето, загуба на тегло, упражнения и здравословно хранене може да подобри кръвообращението, намалявайи проблемите. Ранното му откриване, последвано от подходящо навременно лечение, може да помогне за подобряване на кръвообращението. Носенето на компресивни/компресионни чорапи, които се закупуват от аптеки и магазини, също може да намали подуването на краката ви. „Има много причини за лошо кръвообращение и ако не направите нещо за лошото кръвообращение, няма да се подобри. Добрата новина е, че може да си помогнете!“, казва още д-р Тът.

Вижте в галерията тук за кои признаци на лошо кръвообращение трябва да внимавате:

Признаци, че имате проблем с кръвообращението

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти