5 основни заблуди за здравословното хранене

Думите „нискомаслени“, „нискокалорични“ и „вегетариански“ имат хипнотичен ефект върху нас, подтиквайки ни да купуваме продукти с тези определения на етикета. Не всичко обаче е толкова просто и дори най-полезните неща на пръв поглед се оказват не най-добрият избор. 

Ето и кои са едни от най-грешните вярвания: 

храни
Снимка: iStock

Тръстиковата захар е много по-здравословна от бялата захар 

Тръстиковата захар, която има приятен карамелен вкус и цвят, по същество не се различава от бялата захар. По-тъмният нюанс показва, че не е рафинирана от тръстикова меласа, което запазва калций, магнезий, калий и желязо. За съжаление, съдържанието на тези микроелементи в захарта е толкова малко, че те не носят никаква полза. 

храни
Снимка: iStock

Нискомаслените храни са най-здравословни 

Може наистина да са най-нискокалоричните, но за съжаление не могат да се нарекат здравословни. Храните с ниско съдържание на мазнини в натуралния си вид имат напълно непривлекателен вкус.  

Никога не бихте яли 0% кисело мляко, извара или сирене, ако не съдържат толкова много изкуствени добавки. Производителите знаят, че без мазнина храната става мека, затова, за да компенсират липсата на вкус, се добавят преработена захар, царевичен сироп и изкуствени подсладители като аспартам. Всичко това се прави, за да се гарантира, че хората купуват това, което смятат за вкусно и здравословно. 

храни
Снимка: iStock

Купеният от магазина 100% плодов сок без консерванти е здравословен 

За съжаление, освен ако не се съхранява в хладилник и срокът му на годност не е няколко дни, тогава няма нужда да говорим за ползи. Продукти, които са били съхранявани няколко месеца, са пастьоризирани, което означава, че вече не съдържат всички полезни витамини и минерали. Разбира се, такъв сок е по-малко вреден от газирана напитка, но това е избор между две злини. 

храни
Снимка: iStock

Вегетарианството е най-правилното и здравословно хранене 

Можете да спорите колкото искате за опасностите и ползите от вегетарианството, но не може да се отрече, че тази хранителна програма има очевидни недостатъци, които не могат да бъдат пренебрегнати.  

Първо, нито един растителен протеин не може да замени животинския, който се състои от много аминокиселини, необходими на нашето тяло. Липсата на животински протеин може да доведе намален имунитет, проблеми с кожа, коса и нокти, умора, лошо храносмилане - и това е само малка част от нещата, с които ще трябва да се сблъскате.  

Второ, вегетарианството е изпълнено с хормонален дисбаланс. Има проучвания, които ясно показват, че хората, които не консумират животински храни, са по-склонни да имат проблеми с ендокринната система, отколкото тези, които се придържат към традиционна хранителна програма. При жените това води до нарушаване на производството на естрадиол и прогестерон, което води до нарушаване на менструалния цикъл. 

храни
Снимка: iStock

Ядки и сушени плодове - диетична закуска 

Спрямо брашното и разните шоколадови пръчици - определено да, но като цяло - не много. Факт е, че ядките и сушените плодове са наистина полезни за нашето тяло, но трябва да се консумират в строго ограничени количества. Шепа от 5-6 ядки няма да ви навреди, но 200 грама могат да повлияят на фигурата ви. Например 100 грама фъстъци съдържат 567 калории, шамфъстъкът има 556 калории, а бадемите имат 576 калории. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти