Време за пащърнак

Време за пащърнак
Снимка: Thinkstock

Много хора дори не са чували за пащърнак, но той се използва от дълбока древност като храна на много поколения. Макар и детрониран от картофите, си остава идеалният зимен зеленчук. В последно време той се завърна на нашата трапеза, особено в детските пюрета и храни. И това не е случайно.

Пащърнакът е кореноплодно растение, роднина на моркова, целината и корените на магданоза, с приятен аромат и леко сладникав вкус. Малко грозноват на вид, но с много ценен състав. Богат на белтъчини, въглехидрати, целулоза, калий, калций, фосфор, цинк, манган, витамини (А, В,С, Е, РР) и фолиева киселина.

Особено полезен е съдържащият се в него витамин В3, който е важен за работата на нервната система. Голямото количество фибри помагат на храносмилателната система и са отлично средство против запек.

Не съдържа холестерол, нискокалоричен (в 100 гр. се съдържат 56 калории) и е подходящ при диети и сърдечно съдови заболявания. Лекото му диуретично действие го прави отлична храна при бъбречни заболявания, а фолиевата киселина е подходяща за склонни към анемия и бременни.

Във време на вируси витамините в пащърнака са бонус за имунитета. Май не остана система, която да няма нужда от този зеленчук. Остава да го включим в менюто през зимата, особено в детското хранене.

Как се консумира?

Пащърнакът се намира пресен на пазара от септември до март. Изберете дребни или средни твърди и сочни корени без кафяви петна, едрите са твърде груби, с много влакна. Това важи особено, когато се дава на бебета и малки деца. Подобно на картофите се съхранява на тъмно и сухо място, а в хладилник - неизмит в хартиен плик.

Младият и дребен пащърнак се използва за готвене само след измиване, по-старият трябва да се обели или остърже, подобно на морковите. Ако централното стъбло е много твърдо, трябва да се отстрани. Използва се при приготвяне на супи, салати, сосове, гювечи.

Много си ”върви” с всяко ястие, в което има картофи, месо, моркови и целина, ароматът  става уникален. Съчетава се отлично и с чесън, лук, магданоз и мащерка. Трябва да се постави в ястието преди варенето.

Ето и Edna рецепта за вкусна витаминозна салата с пащърнак:

Нужни са 2 моркова, 4 малки корена пащърнак, 2 с.л. стафиди, 3 с.л. обелени слънчогледови семки, магданоз на вкус. Пащърнакът се настъргва на ренде, морковите се режат на ленти с белачка и се смесват с останалите продукти в дълбока купа. Овкусява се със сол, зехтин, 1-2 ч.л. мед, сок от лимон. Възрастните могат да добавят къри на прах и черен пипер.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти