Мода за супи

Мода за супи
Снимка: netinfo

Супата, стига да се подходи правилно към нея, може да е ястието, което доставя най-голяма естетическа наслада. По света съществуват различни теории за украсата на течните храни, коя от коя по интересни. Дори се е появил любопитният и безспорно остроумен, макар и не изцяло верен израз, че дрехата прави супата.

Това важи на първо място за съда, в който се поднася. Съществуват различни видове купи - с дръжка, без дръжка, по-плитки или по-дълбоки, както и разбира се, супените чинии. За последните едно поне е сигурно – те винаги вършат работа при всякакви случаи, от тях се яде лесно и, не на последно място, самото ястие и неговите декорации се представят в най-пълния си блясък.

Украсите за супа изпълняват множество от функции, които, противно на очакванията, не се свеждат само до чисто разкрасителното естество. Те могат да добавят цвят, плътност и контраст, както и пикантност по отношение на вкуса. С тях се загатва и съдържанието на самата рецепта – да речем розичките от броколи или морковът във формата на цвете, поставени върху крем супа, подсказват на опитващия какъв ще е основният продукт в ястието.

Също така могат да се рисуват картини в стила на известни абстрактни художници, да се правят алюзии към културни традиции, например дзен минимализъм, и други.

Все пак, най-общо правилото гласи, че по-тежките, гъсти супи понасят по-тежки украси като парчета краставица или домат, филии хляб.

Пасираните и крем супите е удачно да бъдат поръсени с подправки, а също и да се гарнират с пасирани зеленчуци в контрастни цветове.

За най-леките бульони и бистри супи остават съвсем деликатните украси като пера див лук, нежни ленти от зеленчуци с ярки цветове, пресни зелени подправки.

В този случай ви предлагаме инструкции как да направите красива празнична крем супа.

Можете да експериментирате и с други мотиви, пак на същия принцип.

От  списание "Меню"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти