Вирусите нападат любителите на сладкото

Вирусите нападат любителите на сладкото
Снимка: Thinkstock

Дали ще се разболее детето, зависи не само от вирусите, но и от “почвата”, на която те попадат.

Тоест, ако детето е закалено и правилно хранено, те ще имат значително по-малък шанс за развитие. Значението на хранителния режим е известно отдавна, но по-малко се знае, че захарта е основен виновник за слаба имунна система.

Попадайки в организма, този неестествен продукт търси начин как да се метаболизира и усвои. За да го преработи, тялото започва да черпи от своите запаси ензими, витамини, калий, натрий, магнезий, калций и организмът страда. Калцият се извлича от костите и те стават по-чупливи. Затова децата, прекаляващи със сладките лакомства, все по-често чупят кости дори при леки травми.

При възрастните остеопорозата стана болест на цивилизацията, в която основно място в храненето заема захарта. А тя е навсякъде, има я дори в кетчупа и туршиите. Прекаляването с лакомства и безалкохолни напитки води до отслабване на имунната система, тъй като те променят и нормалната чревна флора. Последната ни защитава от инвазията на бактерии, вируси, гъбички и когато е унищожена, боледуваме.

Когато захарта се приема заедно с протеини (шоколад, сладкиши, кремове,торти), последните гният в червата, отделят се токсични вещества. Развиват се бактерии, които унищожават нормалната, защитна флора на червата, балансът на веществата се нарушава и имунната система отслабва. Затова децата ни боледуват все по-често.

Постоянно пият антибиотици, които допълнително потискат полезните бактерии в червата. И все по-често се оплакват от болки в корема, газове, запек.  

Далечната перспектива е развалени зъби, недобре сдъвкване на храната, проблеми със стомаха и червата. Действието на кристалната захар върху имунната система е доказано научно –тя забавя действието на неутрофилните левкоцити, които се борят с инфекциите. Така вирусите и бактериите лесно атакуват любителите на сладкото.

Но как да лишим децата от сладко? Те са естествено предразположени към този вкус и не е възможно да изключим сладкото напълно от менюто. Затова е важно от най-ранна възраст да не им създаваме култ към сладкото. Като например, за награда да даваме шоколад или друго сладко лакомство.

Както и постоянно да им бутаме в ръцете бисквити, бонбони, близалки, за да не ни досаждат. Тези неща заменете с плод или зеленчук. Ясно е, че не може да се изключи съвсем захарта, но сладкото може да се замени с други източници.

Подслаждайте напитките с мед, вместо със захар.

Заменете захарта в домашните сладкиши със сушени плодове – стафиди, фурми, кайсии, смокини. Освен, че са сладки, подобряват дейността на храносмилателната система.

Ползвайте заместители на захарта – стевия, кленов сироп, сироп от агаве.

Кафявата, нерафинирана захар е за предпочитане, но само, ако наистина е такава! Масово се предлага бяла рафинирана захар, обогатена с меласа. Или оцветена. Затова внимателно четете етикетите. Името на производителя и цената също са ориентир за качество донякъде.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти