Вечните правописни грешки

Вечните правописни грешки
Снимка: Thinkstock

В навечерието на 24 май – Деня на славянската писменост и култура, логично си задаваме въпроса дали ежедневно използваме родния език по всички правила или неволно допускаме грешки, които преминават незабелязано, може би дори необмислено.

Грамотността не е за подценяване… нищо, че в днешните забързани времена правописните грешки не правят впечатление на мнозина. Тя продължава да остава белег, по който се разпознава човека, решил да развива и доказва себе си.

Нашите приятели от Образователен сайт №1 на България – Уча.се, вярват, че с малко усилие и внимание можем да обърнем негативните статистики на Европейската комисия, според които нашите ученици са най-неграмотни в Европа.

За целта Уча.се ни предлага да преговорим някои правила и да се отървем от паразитните правописни грешки, с които гарантирано да помогнем както на себе си, така и на децата в стремежа за повече грамотност.

Не знам, а не „незнам“

Една от най-масовите грешки в българския език е изписването на отрицателната частица НЕ слято с глагола. Проверката е елементарна – имаме ли налице действие, то НЕ се пише отделно.

Пълен член в мъжки род

Кога използваме пълен и кога кратък член? Идентифицираме подлога в изречението, като задаваме въпроса „Кой извършва действието?“ и готово – подлогът винаги е в пълен член.

В или във, С или със

Правилото е всеизвестно. Ако думата след предлога започва с В или Ф, използваме ВЪВ, ако започва със С или З, използваме СЪС. По невнимание обаче и тези грешки са често допускани - особено в онлайн пространството.

Краткото притежателно местоимение Й

И-то с ударение или както го пишем Й в ролята си на кратко притежателно местоимение от женски род често бива забравяно и изписвано като обикновено И в изреченията. При такъв пропуск обаче смисълът на изречението може тотално да е измени или напълно да изчезне.

Множествено число завършващо с двойно ИИ

По невнимание и тук често се намесва Й в края на думи в множествено число. Проблемът настъпва при съществителни, които в единствено число завършват на ИЯ, като „магия“, „ютия“, „сергия“. В множествено число те преминават в „магии“, „ютии“, „сергии“ без и помен за Й.

Тире при сравнителни частици

Въпреки че правилото за употреба на тире при сравнителните частици е много лесно, все повече хора забравят да го спазват при писмена комуникация. Разликата е видна в примери като: „Вървях по хубавия тротоар“ и „Избрах по-хубавия тротоар“.

Ако темата ви е интересна и искате да си припомните още важни правила, за да не допускате грешки при писане и да давате добрия пример на децата да се стремят към повече грамотност, не пропускайте възможността да гледате видео уроците по български език на Уча.се.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти