Токофобията

Токофобията
Снимка: Thinkstock

По време на бременността си много жени на моменти започват да чувстват безпокойство и страх относно предстоящото си раждане. И това е съвсем нормално състояние предвид безбройните промени, които настъпват в организма – още повече, ако се отнася за първа бременност.

Когато обаче тази паника се развие до по-сериозни параметри и дори маниакални пристъпи на тревожност до такава степен, че те нарушат способността й да води нормален живот или да има нормално раждане, тогава най-вероятно родилката страда от токофобия.

Какво представлява токофобията?

Накратко – в психологията терминът “токофобия” означава краен и неконтролируем страх от забременяването, а ако вече има настъпила бременност – от раждане. Названието произлиза от гръцката дума “tokos” (раждане).

Този страх от износването на бебе би могъл да бъде свързан с няколко основни фактора, които най-често са заложени на подсъзнателно ниво, а корените им съществуват още от детството на момичето.

Най-често тревогите около Edna евентуална бъдеща бременност и раждане възникват в резултат на истории и разкази за изключително тежки и проблемни бременности, на документални или художествени филми, които показват прекалено натурално и отблъскващо “чудото” на раждането, на неприятен и травмиращ опит от предишно даване на живот.

Статистиката сочи, че токофобията би могла да бъде разглеждана като болест в две направления – когато се отнася за нераждали никога дами или когато от нея страдат майки, имали проблеми и усложнения по време на първата си бременност.

Учените дори твърдят, че повечето жени, които все още нямат деца, всъщност нямат проблеми с възпроизводителните функции, а дълбоко в себе си всъщност изпитват ужас да предприемат тази крачка.

Почти всяка седма жена по света страда от маниакална уплаха от зачеване, а всяка Edna дама носи потенциална възможност да развие състояние на токофобия по време на бремеността си.

Един от най-честите симптоми, по който можете да познаете страдащата от токофобия бъдеща майка, е нейното настоятелно и безрезервно желание детето да бъде родено чрез цезарово сечение, а не по естествен път. Самият факт, че все повече гинеколози споделят за зачестилите случаи на родилки, опитващи се да ги убеждават в ползите на секциото и рисковете от нормалното раждане, е показателен, че токофобията на практика вече е наболял проблем за обществото.

Друг неоспорим факт за сериозността на това състояние е, че днес много жени непрестанно отлагат бременноста си за неопределен период от време, а от друга страна през последните години в пъти са скочили направените секцио манипулации, без да е било необходимо.

Дори известната холивудска актриса Хелън Мирън призна преди време, че причината да няма деца е именно страхът й от бременност и раждане, с който тя не е успяла да се пребори цял живот.

Как да лекуваме токофобията?

Най-опасният фактор на това заболяване може би е, че то е ментално, а да излекуваш физическо неразположение е много по-лесно и бързо, отколкото да третираш психически проблем.

Най-резултатен в случая е сеанс с психиатър. Но и тук менталните специалисти не са единодушни по казуса. Edna част от учените считат, че с бъдещата родилка трябва да се говори открито за всеки риск на бремеността, за да може да се чувства по-подготвена за това, което й предстои през следващите 9 месеца.

Други пък са на мнение, че жената трябва бъде държана настрана от потискащи и стресиращи истории за раждането, с цел да възприеме износването на отрочето и даването на живот като нещо приятно и красиво.

Едва ли има жена, която да не си е задавала въпроса какво е усещането от носенето на дете вътре в утробата си и от самото раждане... Това е строго индивидуално и наистина зависи от начина на живот, здравословното състояние и психическата нагласа след забременяването. Със сигурност обаче за спокойствието по време на бремеността е необходима вътрешна хармония, избор на доверен и отзивчив гинеколог и най-вече вяра, че в това да родиш всъщност няма нищо страшно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти