Йога за бременни

Йога за бременни
Снимка: Личен архив

Здравейте, бъдещи майки! Честито за прекрасната новина!

По време на първата ми бременност установих колко е полезно практикуването на йога и за жените, които очакват бебе. Това ме вдъхнови да подготвя и издам на диск моята програма - специално за вас - бъдещите майки.

Реших да заснема упражненията, когато бях бременна за втори път в последното тримесечие, за да ви покажа, че и с по-напреднало коремче и повече килограми отгоре упражненията могат да се правят без проблем. Независимо в кой месец сте вие, практикуването на йога ще раздвижи цялото ви тяло, ще ви направи по-гъвкави и по-подвижни, ще стегне краката и ханша ви, стойката ви ще се подобри, ще избегнете ходенето като пингвин, мускулите ви ще укрепнат, а техниките на дишане и релаксация ще ви успокоят.

В този период йогата няма за цел да ви накара да отслабнете, но ще ви държи във форма и ще ви подготви донякъде за предстоящите трудности.

В диска ми съм подбрала позите така, че да могат да се изпълняват от начинаещи, но да са полезни и за по-напреднали. Умишлено избягвайте по-сложните асани, защото те са подходящи само, ако дълго сте се занимавали с йога, или ги практикувате в присъствието на специалист.

По време на упражненията се вслушвайте в тялото си. Изпълнявайте ги внимателно и без напрежение. Ако почувствате болка, неразположение или замайване в определена поза - спрете за малко. А ако това се повтори - прекратете заниманията незабавно, консултирайте се с лекар и продължете, ако той няма нищо против, когато се почувствате по-добре.

Ако бременността ви е тежка или усложнена, не се захващайте с йога изобщо. Ще намерите време за това след като родите. Това не е най-подходящият момент за експерименти с тялото.

Хубаво е сутрин да започвате деня си с чаша топла вода с мед и лимон и да се движите повече. Не забравяйте да пиете още много вода през целия ден, да плувате и да правите упражненията поне три пъти седмично. Те ще ви отнемат само петдесетина минути, но ще ви накарат да се чувствате добре и да усещате ползата от тях часове наред.

По време на заниманията носете леки и удобни дрехи. Тренирайте за предпочитане боси, на топло, в проветрена стая върху специална постелка или килим, и задължително най-малко час-два след хранене. Нека има близо да вас възглавница, обикновен здрав колан и стол, ако се наложи да си помагате с тях.

Желая ви безпроблемна бременност и лесно раждане!

И нека рожбите ви бъдат здрави и добри!

Без проблеми и усложнения, Светла Иванова роди второто си дете - здраво и хубаво момиченце Стела, на 29 януари тази година.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти