Развенчаните бабини деветини

Развенчаните бабини деветини
Снимка: Thinkstock

Нали знаете, че бабите са най-компетентни по всички въпроси за бременността, раждането, отглеждането на детето. И в много от случаите са прави.

Но има и ”бабини деветини”, вменявани ни от столетия като абсолютно правдоподобни, които с напредването на техниката и медицината  вече са оборени. Най-много бабин фолклор се лее по отношение на бременността. Само минете с коремчето през кварталната градинка и веднага ще ви се каже какъв е полът на бебето, например. Дори могат да спорят с ехографа. И така, бабите твърдят че:

Напълняването в бедрата и отзад по време на бременността означава, че ще се роди момче, а ако килцата са предимно по корема –момиче. Истината е, че формата на тялото на бременната няма нищо общо с пола на детето. Ако жената е с къс торс, бебето няма къде да расте, освен напред. Тогава коремът изглежда доста голям. Ако пък бебето е разположено напречно, тогава коремът ще е широк, независимо дали детето е момче или момиче.

Пак във връзка с пола битуват още две ”златни” правила. Ако бебето е високо в корема, ще е женско, а ако е ниско –мъжко. И това не е вярно. Положението на плода се определя от тонуса на коремната мускулатура на майката. Ако майката е в добра физическа форма, детето ще е високо. Обикновено при всяка следваща бременност детето е все по-ниско от разтягането на мускулите от предишни бременности, а при първа е по-високо.

Има и твърдения, че тъмните гръдни зърна означават момче. И това не е вярно. По време на бременност се увеличават прогестеронът и меланин стимулиращият хормон (определящ пигментацията на кожата). Затова зърната на бременните стават по-тъмни, както и съществуващите бенки и линията по корема от пъпа надолу. При някои жени промените са едва доловими, при други силно открояващи се, зависи от типа кожа, а не от пола на детето. Скоро след раждане кожата възвръща нормалния си цвят.

По-вещите пък определят пола по пулса на бебето. Ако е по-бавен (под 140), мъжка рожба ви чака, при по-висок, купувайте розови дрехи. Не се връзвайте, сърдечната честота е малко по-висока при момичетата, но само скоро след раждането, след това се изравнява за двата пола. С въвеждането на ехографията като рутинно изследване гадаенето отпадна, но за отглеждането на бебето вещите напътствия продължават с пълна сила.

Типичен бабин съвет: бебето трябва да е топло облечено. Бебето трябва да е нормално облечено. Иначе се изнежва и много боледува.

Когато е болно, детето трябва много да се храни, за да има сили. Не е вярно, детето с температура отказва да се храни, защото намаляват стомашните сокове и храната го затруднява. Истината е, че трябва много да пие течности и да хапва, колкото поиска, а не насила.

Веднага щом се изправи, детето трябва да носи стабилни обувки, обхващащи глезена, за да не криви краката. Грешно! За да има хубава походка, детето трябва да се научи да ходи босо (или с чорапки), за да се развиват мускулите и сводовете на краката.

Проходилката помага на детето да проходи по-бързо. Не е така. Проходилката лишава детето от пълзене и катерене, които подобно на плуването укрепват всички мускули. Малките обичат проходилките, защото бързо стигат до набелязаната цел. Добри са и за майките, малко време за почивка. Препоръчва се да не се прекалява с проходилките, не повече от 15 минути няколко пъти дневно.

Ако детето е с мокра коса, ще настине. Не е вярно, децата се разболяват от вируси, а не от студ и мокра коса.

Смученето на палец изкривява зъбите. И да, и не. Всяко дете в определен период смуче палец без проблем за захапката му. Проблеми може да има, ако тази навик продължава системно с години, например над 4-5 годишна възраст.

Стоенето пред компютъра и телевизията разваля очите. При съвременните монитори няма опасност за зрението, но има други проблеми. От взирането окото изсъхва (от рядкото мигане) и се зачервява, после сълзи. Голямата беда не са очите, а обездвижването с всички негови последствия – затлъстяване, нарушено кръвообращение, по-късно високо кръвно, диабет.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти