Раждането на дете ускорява стареенето на жената с 11 години

г
Снимка: Thinkstock

Учени от университета "Джордж Мейсън" в САЩ установиха, че за жената раждането на дете е свързано с ускоряване на стареенето с 11 години, съобщи Лента като цитира СайънсАлърт.

Били използвани данни от изследване през периода 1999-2002 г., което цели да се идентифициратрискови фактори за различни заболявания. Учените изследвали ДНК проби от близо 2000 жени в репродуктивна възраст.

Специално внимание било обърнато на състоянието на теломерите - крайните хромозомни участъци, отговарящи за защитата на гените от увреждания при клетъчно делене.

г
Снимка: Thinkstock

Оказало се, че при майките теломерите са значително подкъсени, а това навежда на мисълта за ускорено клетъчно стареене. Крайните хромозомни участъци у участничките, които износили най-малко едно дете, били средно с 4,2 процента по-къси в сравнение с теломерите у жените, които не са станали майки.

Това означава, че у родилите жени липсват около 116 базови двойки, а това се отъждествява с ускорено стареене с повече от 10 години.

г
Снимка: Thinkstock

Специалистите отбелязват, че в случая подкъсяването на теломерите е по-голямо в сравнение с наблюдаваното по-рано у пушачи и засегнати от затлъстяване хора. При това намаляването на защитните участъци на ДНК зависело пряко от броя на децата.

Същевременно не трябва да се търси причинно-следствена връзка между майчинството и ускореното стареене, тъй като върху теломерите могат да повлияят фактори, които не са били взети под внимание.

г
Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти