Проблем номер 1 при децата е…

Проблем номер 1 при децата е…
Снимка: Thinkstock

Ако сте родители на деца, които вече са ученици, най-вероятно най-горещата тема вкъщи е тази за оценките и уроците. Да, за всички ни е важно децата ни да бъдат отличници, да трупат знания и да се развиват, за да успеят в живота.

Трябва да признаем обаче, че понякога улисани в основната цел забравяме да обърнем внимание и на други важни теми, в пряка зависимост с щастието и развитието на нашите деца. Една такава тема е темата за затлъстяването, за която ни припомнят нашите приятели от Образователен сайт №1 на България Уча.се.

Знаете ли, че според данни на Световната здравна организация България е на пето място в Европа по затлъстяване сред децата? Близо 230 000 са българските ученици с наднормено тегло, а близо 60 000 са тези със затлъстяване. На практика всяко четвърто българско дете на възраст между 5 и 18 години е с наднормено тегло.

Стряскащата статистика ни напомня за два основни факта. Да, достъпната храна в училище обикновено е вредна, и да, децата ни спортуват малко.

От Уча.се вярват, че негативната тенденция може да се пребори при желание и малко повече усилия. Те съветват родителите да не подценяват часовете по физкултура и дори да поощряват децата да се записват на някакъв тип спорт като извънкласна дейност, за да останат активни.

Снимка: Thinkstock

Всъщност подценяването на спорта от страна на родителите води до неуважение от страна и на децата, затова е от особено значение какъв пример ще получат малчуганите вкъщи.

Що се отнася до нездравословната храна в училище, най-сигурния начин да предпазим децата ни от затлъстяване е като ги мотивираме да избират полезната храна, когато трябва сами да направят този избор.

Например, ядките могат да бъдат заместител на вредния чипс не само защото са вкусни, но и защото обикновено имат благоприятен ефект върху мозъка. Съдържат редица витамини, а и много енергия – засищат лесно глада.

Снимка: Thinkstock

Повечето тийнейджъри са луди по различните видове захарни изделия, но плодовете спокойно могат да заменят шоколадите и вафлите. В желанието си да подражават на възрастните младежите също често прибягват до големи количества кафе, като пренебрегват далеч по-полезния зелен чай, например.

Всички знаем, че трябва да пием много вода, но малко от нас успяват ежедневно да си набавят задължителните два литра. Ако искаме децата ни да растат здрави, то трябва да се опитаме да им създадем този навик. И не - газираните напитки и сладникавите сокове не се броят за вода.

Прочетете още:

Как да тренираме "специалния" си орган

Вечните правописни грешки

Къде се крие тайната на умните и богатите?

Защо лъжат децата?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти