Признаци на анорексия и булимия при децата

Признаци на анорексия и булимия при децата
Снимка: netinfo

Хранителните разстройства като булимия и анорексия не са проблеми за подценяване. Ако родителите забележат някакви сигнали в поведението на децата си за подобен проблем, не бива да ги пренебрегват и да си мислят, че това са "просто лиготии" или временно явление, което ще отшуми.

Доктор Рамани - лицензиран клиничен психолог и професор по психология, изброява няколко знака в поведението на децата, които могат да бъдат знак на смущение в хранителните навици.

Броене на калории
Първи признак за някакъв проблем в храненето, е броенето на всяка калория и стремеж към приемане на колкото се може по-малко хранителни вещества.

Изкривени възприятия за тялото
Често страдащите от хранително разстройство се съсредоточават върху една част от тялото си и постоянно й намират несъвършенства, които трябва да поправят по някакъв начин.

Широки дрехи
Ако детето ви изведнъж започне да носи много по-голям номер дрехи, все едно иска да се скрие в тях, може би това е сигнал за проблем. Разбира се, това може просто да е някаква нова мода, но все пак наблюдавайте поведението на детето. Ако изглежда така, сякаш се срамува от тялото си и се опитва да го скрие, значи има проблем.

Раздразнителност и депресия
През пубертета сякаш основното състояние на тийнейджърите е раздразнителност. Но все пак, когато човек не се храни нормално с дни, тялото гладува, което от своя страна отключва недоволство и дразнене от всичко. Когато човек изпитва силен глад, няма как да е щастлив и спокоен. Депресията е другият проблем, който е породен и от глада и от притеснението, че тялото ти не изглежда така, както би трябвало.

Изтощителни тренировки
Едно е детето ви да спортува, защото иска и това го радва, друго е да виждате как съсипва организма си с прекалено дълги и чести. Когато се опитате да му обясните, че прекалява, раздразнителността, за която стана въпрос по-горе, веднага избухва и детето ви ви обвинява, че не го разбирате.

Хапчета за отслабване и прочистване
Може да ги намерите скрити в шкафа за бельо или открито да ви помолят да им ги купите. Детето ви е убедено, че има нужда от тях и че те ще му помогнат да се справи с проблемите си.

Булимията и анорексията са сериозни заболявания, които не трябва да се пренебрегват. Важно е да не игнорирате проблемите, а да се опитате да помогнете на детето си да се справи с тях.

Ако то е притеснено, че има наднормено тегло, най-добре е да го заведете на консултация с диетолог, тъй като колкото и вие да обяснявате, че няма нужда да отслабва, едва ли ще ви повярва.

Няма нищо лошо в това да потърсите помощ от специалист, ако мислите, че има някакъв сериозен проблем, а диетологът може най-добре да състави правилен хранителен режим за вашето дете, ако то държи да спазва такъв.

Тази статия има само информативна цел. Не е заместител на професионална медицинска помощ и не представлява медицинска диагноза.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти