Невероятните неща, които се случват с тялото на жената преди, по време и след бременност

Планирането и подготовката за зачеване е вълнуващ, но и стресиращ момент. И когато двете чертички вече са факт, не става по-леко, защото тогава мисълта, че се грижим и за своето тяло, и за правилното развитие на бебето в утробата, е от приоритет за нас. Същото важи и за следродилния период. Как да се грижим за тялото си и какви промени претърпява то, разказва в новия епизод на "Ох, на мама! Podcast" Цветомир Господинов.

Цветомир Господинов е експерт с дългогодишен опит като треньор по шотокан карате до, завършил те реньорски профил по карате в НСА. Сертифициран фитнес-инструктор и специалист по хранене, с висше образование по Психология.

Как да се грижите за тялото преди забременяване?

Планирането на бременност е вълнуващ момент в живота ви, но може да бъде и непосилно. Вашият лекар може да ви напътства какво да правите преди да забременеете, за да ви помогне да се почувствате подготвени и уверени. От консултации преди зачеване до промени в начина на живот, има различни начини, по които можете да намалите рисковете за вас и вашето бебе.

Ето няколко съвета относно това как да подготвите тялото си за зачеване и за щастлива, спокойна бременност, дадени от международния Център за превенция и здравен контрол (CDC.gov):

Балансирано хранене Не е необходимо да сте на специална диета, докато се опитвате да заченете, но е важно всеки ден да приемате разнообразна и здравословна храна, богата на качествени и пълноценни хранителни вещества, осигуряващи максимална енергия за нуждите на организма.

Откажете се от пушенето Знаем, че не е лесно отказването от вредните навици, но пушенето може да повлияе на качеството на яйцеклетките и е една от основните причини за ниското тегло на бебетата при раждането.

Лекарства, билки, хранителни добавки Ако приемате някакви медикаменти или билки - предписани или не - най-добре се консултирайте с личния си лекар относно това могат ли да повлияят на вашата фертилност и опити за зачеване.

Предишни заболявания Консултирайте се с вашия лекар, ако имате предишни или настоящи заболявания, които могат да окажат влияние на способността ви да заченете или да износите нормално бременността си.

Спрете или намалете максимално алкохола Също както тютюнопушенето, алкохолът влошава качеството на спермата и яйцеклетките. Лекарите съветват жените, плануващи зачеване и бременност, да избягват по възможност напълно алкохола. Това ще увеличи шансовете им за успешно забременяване.

Следете редовно менструалния си цикъл Започнете да следите и записвате своя месечен цикъл. Ако е редовен и винаги навреме (между 25-тия и 30-тия ден на месеца) вероятно нямате проблем с овулацията, но ако е нередовен, прекалено кратък или с дълга продължителност, е добре да се консултирате с вашия лекар.

Как се променя тялото по време на бременност

Бременността е перфектен пример за невероятния потенциал на нашето тяло. Някои промени можете да видите, докато много други дори няма да забележите.

Вторите са причинени най-вече от промените, настъпващи в дихателната, пикочната и стомашно-чревната система.

Случват се, за да подготвят тялото за развитието на вашето бебе и за раждането. Ето някои системи, органи и части, които претърпяват промени по време на бременност.

· Ендокринна система

· Корем

· Сърдечносъдова система

· Гърди

· Дихателната система

· Телесна температура

· Коса, кожа и нокти

· Крака и стъпала

· Мускулно-скелетна система

· Телесно тегло

Всички тези промени се случват в различни моменти от вашата бременност. Нарастващите гърди обикновено са първите промени, които повечето бременни жени забелязват. Вторият най-разпознаваем признак, особено за околните, е коремът.

Какви промени се случват в тялото след раждане?

Всяка жена има уникално възстановяване след раждането. Видът на раждането, което сте имали, ще повлияе на това как ще се адаптирате и как тялото ви се възстановява в периода след раждането. Като цяло са необходими около 6 седмици, докато тялото ви се върне в състоянието си преди бременността. Ако е имало усложнения при бременност или раждане, възстановяването може да отнеме повече време.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти