Нещата, които можете да очаквате от вашия петокласник

Нещата, които можете да очаквате от вашия петокласник
Снимка: Thinkstock

Наближава учебната година. За петокласниците и техните родители тя е особено вълнуваща и интересна, защото освен промени в самия учебен процес, като нов класен ръководител и много нови учители, промени се случват и в самите ученици. Те, от своя страна, водят до промени в начина на използване на интернет възможностите.

Влияние на групата

Децата порастват и с това връстниците стават все по-важни в живота им. Приятелствата и мнението на съучениците придобиват силно влияние за момчетата и момичетата. Заради това и общуването става интензивно.

С новите технологии разговорите и размяната на съобщения и снимки стават изключително бързо и разнообразно. Подрастващите използват чатовете в социалните мрежи редовно, тъй като повечето вече имат профили там. Част от младежите използват и приложенията за смартфони като Viber, WhatsApp, Facebook Messenger. Споделянето на преживявания, шеги, дори тайни е нормално за все по-самостоятелното дете.

Какво да направим като родители?

Интересувайте се от отношенията на детето си с останалите. Покажете му, че преживяванията му в училище и сред приятелите са важни и интересни за вас. Наблюдавайте го сред връстниците, за да разберете къде може би има нужда от вашата насока в социалните си умения.Предоговорете правилата за ползване на мобилния телефон или смартфона. Със сигурност потвърдете, че телефонът не се полза по време на учебните часове и дори по време на училище, ако такива са вътрешните правила.

Поговорете си с кого и какво споделя детето в интернет. Обърнете внимание на споделянето на интимни подробности и снимки с нови познати или дори с по-стари приятели. Отношенията в юношеството са крехки, но без да всяваме страх и недоверие, е добре да посъветваме детето да подбира с кого и какво споделя.

Интерес към противоположния пол и сексуалните теми

С различно темпо и с различна сила на интерес момичетата и момчетата започват да се вълнуват от другия пол и от интимните отношения. В допълнение с промените в тялото и бушуващите хормони младежите все повече се интересува от сексуални теми и търсят такова съдържание в онлайн пространството.

Какво да направим като родители?

Започнете да говорите за пубертета, доколкото се чувствате комфортно. Можете да се разберете с партньора си, родителят трябва да проведе един спокоен разговор с детето, за да сподели и личен опит. Покажете му, че сексът и влюбването не са табу за вас и при проблем детето може да ви потърси, без да се страхува, че ви е разочаровало или че прави нещо нередно.

Вътрешен свят и страхове

С порастването децата започват да виждат себе си по нов начин, като е напълно нормално за един подрастващ да се чувства център на света и следователно, да развива стремеж към доказване и заявяване, но заедно с това върви и силен срам от провал пред връстниците, което подсилва влиянието на групата. Вероятно вашето момче или момиче ще започне да експериментира с отношенията и външния си вид. Това може да повлияе и на образа на сина и дъщеря ви в интернет. Повече снимки, подражаващи на известни личности или съученици, които показват колко са готини, са сред очакваното поведение на бъдещите тийнейджъри. По-високата активност обаче, може да доведе до подигравки и противопоставяне от връстниците, което да огорчи детето ви.

Какво да направим като родители?

След като сте предоговорили правилата за ползване на интернет, накратко обяснете на детето какво означава онлайн тормоз. Кажете му ясно, че може да сподели с вас и другия родител всяко нещо, случило му се в интернет, което го кара да се чувства зле. Наблегнете, че ако случващото се повтаря многократно, вие бихте искали да знаете, защото искате то да се чувства добре. Поговорете си за нещата, които някога са го притеснявали в мрежата или пък тези, които вас могат да ви разтревожат – разголени снимки, нецензурни думи и обиди, фалшиви профили, предложения от непознати.

Ако имате конкретен въпрос за интернет употребата от младите хора, потърсете Българската линия за онлайн безопасност на телефон 124 123 или в Скайп на blobbg.

Намерете систематизирана информация за родители на петокласници в нашия наръчник тук.

Екипът на Асоциация Родители

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти