(Не)истини за слънцето

(Не)истини за слънцето
Снимка: Thinkstock

В днешно време наличието на тен е символ на просперитет, сиреч имаш възможност за курорти, тузар си. Но не така е било през годините.

В началото на миналия век хората с тен са били само от простолюдието - селскостопанските работници, прислугата, селяните. Бялата, нежна кожа е била привилегия само на аристокрацията. Масовата истерия днес по приятния загар, дори през зимата чрез солариум, доведе до многократно увеличение на злокачествените заболявания на кожата.

Този факт накара дерматолозите да апелират към разумно използване на слънчевите лъчи и да не се поддаваме на легендите за слънцето. Което не означава да се лишаваме от полезните и приятни слънчеви лъчи. Защото слънцето, както и другите неща в живота в големи дози е отрова, а в малки лекарство.

Кои са най-честите твърдения за слънцето, някои от които напълно погрешни?

Тенът е здравословен. Само ако не се прекалява. Иначе приятният загар е защитна реакция на кожата, за да се предпази от вредните лъчи на слънцето. Кожата потъмнява и задебелява, образувайки по-плътен слой, и така пази проникването на ултлавиолетовите лъчи в по-дълбоките слоеве на организма.

Преди тена, се минава през фаза на зачервяване, което е изключително вредно, особено за нежната детска кожа. Затова децата до една годишна възраст не трябва да се излагат на слънце.

Категорично е доказано, че изгарянето в детска възраст може да доведе до рак на кожата в зряла възраст. Най-добре е да се седи на сянка под чадър на плажа, отразените слънчеви лъчи се поглъщат от кожата без да я изгарят. Убийствено за здравето е стоенето на плажа с часове, особено по обяд между 11 и 15 часа.

Слънцето е еднакво навсякъде. Не е вярно. На плажа UV лъчите повишават активността си с 25% поради отразяването от пясъка, а във водата с 50%! През лятото активността на слънцето е 4 пъти по-голяма, отколкото през другите сезони.

Най-опасно е слънцето през зимата в планината със снежна покривка, там неговата активност се увеличава с 80% и изгарянията са най-тежки.

Слънцето помага при кожни заболявания. Не при всички.

Голяма заблуда е, че акнето се повлиява добре от слънцето. Първоначално кожата изглежда добре, тенът скрива дребните дефекти от заболяването. Но след време положението се влошава. От задебеляването на кожата от слънцето се запушват мастните жлези и акнето става по-зле.

На слънце се чувстват добре единствено хората с псориазис. Причината е, че силните слънчеви лъчи потискат имунната система, а псориазисът е автоимунно заболяване.

Слънцето е полезно за децата. Само когато се използва разумно. В противен случай вредите са повече. От претопляне детето лесно се обезводнява, може да получи топлинен удар с повръщане, дори загуба на съзнание, изгарянето е фатално за здравето и много болезнено. Иначе UV лъчите помагат за образуване на витамин Д в кожата и пазят от рахит, закаляването на слънце и воден басейн усилва имунитета. Много майки държат бебетата си до прозореца на слънце, но ултлавиолетовите лъчи не минават през стъклото. Единственият ефект е топлината.

Слънчевите лъчи влияят на настроението. Така е. Под тяхното въздействие се произвеждат хормоните на щастието (ендорфини) и човек е с добро настроение, оптимистично настроен. Затова най-много депресии има в страните с малко слънце, както и през мрачните сезони. Тогава стават и най-много самоубийства.

Без слънцезащитни кремове не може! Така е, но без да се прекалява. От една страна нека не забравяме, че имаме нужда от защита, атмосферата вече не е същата както преди, а кожата и телата ни са изложени на прекалено много рискове от некачествена, изкуствена храна, стрес и замърсен въздух.

Особено застрашени са децата поради различната структура на кожата. Малките деца трябва да се мажат при излизане на слънце с фактор 50, а по-големите в зависимост от кожата.

От друга страна вече се появиха становища, че кремовете с UV защита не са съвсем безобидни, поради съдържащите се в тях мазнини, а и пречат на ултравиолетовите лъчи да стигнат до кожата и да образуват витамин Д.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти