Мъжът и жената…след детето

Общо взето...никой не ти казва, че може да не ти е много весело, след като родиш. Ненаспалото се, несресано и некъпано създание (може да се случи да бъдеш ти) да не бъде така отдадено на половинката си, както е било досега.

Какво да правим в такива случаи, ни съветва Vbox7 каналът „Mamma Mia“.

Бебе вкъщи

Идиличната картина на гукащо бебе и щастливо семейство е това, което всеки си представя, когато реши да има дете. В 21-ви век обаче, детето е сред най-сериозният стрес, през който може да преминете с половинката си. От една страна, майката се сдобива с човешко същество, на което се очаква да обръща цялото внимание на света, от друга страна, това води да загърбването на мъжа. Преди него обаче, вие сте били една двойка, а бебето е плод на вашата любов.

семейство бебе
Снимка: Thinkstock

Следродилна депресия при мъжа

Мъжът е повече от неподготвен за това, което го очаква. Много е възможно дори да вижда в детето „Пришълецът“. За беда, след като се сдобиете с бебе, майката е склонна да завземе цялата територия, избутвайки мъжа. Така не се прави! Когато мъжът се прибере от работа, той има същите очаквания като преди бебето – да яде, спокойствие, да го прегърнете и т.н. Масово забравяме да им признаем това, което те правят – дали ще е за смяната на памперса или друго. Забравяме това, което ни е събрало.

Докато не си мием зъбите, не се сресваме и т.н., мъжът вижда навън спретнати и хубави жени, които не е изключена да хареса. Да си го признаем, и ние на негово място няма да искаме да се прибираме при уморено, мрънкащо създание, което само чака нас, за да ни стовари ревящо бебе.

семейство бебе
Снимка: Thinkstock

Семейна идилия

Идиличната семейна картина е да правите нещата, които правите заедно, като просто вкарате бебето в тази схема. Да е част от преживяването, а не вкарано в другата стая. То отново може да плаче, но да се редувате в грижата. Важното е да има подялба на задължения и уют, за да сте наясно, че времето ви „заедно“ трябва и може да включва бебето. Ако у дома те чака усмивка, която в последствие се умножи по 2, вече имаш идея, смисъл и причина да се прибираш усмихнат.

семейство бебе
Снимка: Thinkstock

Човекът, с когото си

Когато остарееш и започнеш да правиш по-трудно ежедневните неща, не са децата тези, които ще ти помагат, а човекът до теб – твоята подкрепа и опора. В момента вие градите бъдеще и взаимоотношенията са  важни, затова уважавайте човека до вас и нещата, които прави. Отделете време, за да свършите нещо любимо заедно. Оставете детето на приятелка и идете на кино, нищо страшно няма да се случи. Може да отделите дори и половин час, за да сте само двамата, стига да имате желание.

Ако бебето спи при вас, то не трябва да спи между вас, а от страната на майката. Отношенията се пазят от двамата възрастни, не от децата – те са егоисти по подразбиране. Вие обаче искате да останете двойка. Това не идва отвън, а отвътре.

Ако мъжът „поглежда“ извън семейното гнездо, то се случва след второто дете. Именно защото знае какво го очаква.

Ако усетите, че нещо във връзката ви не е наред, може да потърсите професионален съвет и някой, който да ви помогне да сглобите вашия пъзел. Важно е да действате логично, а не емоционално.

Грижете се за себе си, скъпи майки, и не го правете за някой друг, а заради самите себе си!

ох на мама
Снимка: Личен архив

Искате да прочетете още интересни статии за бременността, раждането и родителството? Ще ги откриете в Ohnamama.bg! 

Още от Ohnamama.bg:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти