Мъж се задържа с купон, а не с биберон

Мъж се задържа с купон, а не с биберон
Снимка: Thinkstock

Така казвам на младите майки, които споделят, че непременно трябва да родят още едно дете, защото бракът им не вървял.

И как новоизпеченият татко ще се прехласва по бебето, особено ако е момиче (или момче, според желанието), ще е отговорен, ще работи неуморно на две-три места, а не да се заглежда по чуждо, и щастието ще потече в семейството както в сериалите? 

Надеждата и заблудата явно са сестри, защото ако няма любов и разбирателство в двойката, кой ще ги върне? Безсънните нощи, детският рев, изтощената и изнервена майка, болестите и тичането по детски доктори?

Децата са най-голямото щастие, спор няма, нека се раждат колкото се може повече. Те винаги са обичани, но едва ли решават проблемите в семейството, понякога дори ги задълбочават. Често излъганите майки са разочаровани и остават с разбито семейство, но с повече деца, тоест с повече грижи и без подкрепа.

От дългогодишния си опит съм забелязала, че "целеви" деца раждат няколко категории жени. С уточнението, че тези случаи са по-скоро изключение, отколкото правило, но понякога се пада болезнено в този капан. Тук не става въпрос за причини от етнически или религиозен характер.

Едната категория е описаната по-горе, за задържане на мъжа в семейното ложе.

Другата група са нереализираните жени. Всяка представителка на нежния пол иска да е успяла в живота –професионално, емоционално, като съпруга, любима. И когато това не стане по някаква причина, остава доказването като майка. Повече деца, независимо дали могат да се отгледат. Нищо, че нямат жилище, финансите не стигат.

Това са и майките орлици, задушаващи от грижи, обсебващи, преувеличаващи проблемите, за да могат да ги решат успешно и да се издигнат в собствените си и в околните очи. Те същите, които за една пъпка на детето правят световен проблем и хукват по лекари дори посред нощ. Така се доказват колко добри и всеотдайни майки са. А всъщност, тормозят цялото семейство.

Другата група е противоположна на предишната, тази на свръхамбициозните. Вижте ме колко съм печена, аз мога да се справя с всичко – и с кариера, и със семейство, и с учене, и с много деца. Само дето с последните почти не се виждат, поверяват ги на детегледачки и на роднини. Да, начесват си егото, а децата дали са щастливи с постоянно заета и липсваща майка?

Има една група и на прекалено оптимистичните (или наивни?) майки. Тяхното верую е "където са две деца, там са и три-четири, все ще ги отгледаме някак си". Ако наистина можете да ги отгледате, давайте! Но децата не искат да са отглеждани "някак си". Те се нуждаят както от емоционално (най-важното), така и от финансово обезпечение. Всъщност, те са свързани.

Онази стара песен, дето животът дори в сламена колибка е сладък, стига да си с любимите, вече не се върти по радиото на живота. Защото на детето му трябва добро образование, да е облечено добре (поне като другите), да ходи по света, да притежава нужната техника за обучение и работа, все неща, свързани с финанси.

Не да се издига в култ материалното, а да не страда от липсата на самочувствие. Ще кажете, как бабите ни са раждали много деца, и всички сме станали качествени хора? Да, но времената са били други.

Затова, раждайте, млади хора, но само толкова, колкото можете да отгледате, за да са здрави и щастливи децата. А вие спокойни и удовлетворени.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти