Липсва им вода

Капка по капка, вир става
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 60% от децата във Великобритания не пият достатъчно течности, се казва в ново медицинско изследване.

В анкетата са участвали 450 малчугани на възраст между девет и 13 години. Оказало се, че болшинството от тях постоянно са дехидратирани.

Английските експерти проследили дали момичетата и момчетата закусват балансирано и приемат напитки, преди да тръгнат за училище. По полов признак момчетата били тези, консумиращи по-малко течности.

"Притеснени сме, че подрастващите не поемат достатъчно течности сутрин, а така водният баланс в тялото се нарушава и през останалата част от деня", споделя професор Жерар Фрийдландер, който е един от медиците, анализирали данните от експеримента.

Той допълва, че детският организъм е много по-уязвим от обезводняването в сравнение с този на зрял човек, а освен това повечето малчугани не обръщат особено внимание, когато са жадни, от което следва и фактът, че по-рядко ще поискат нещо за пиене.

Затова Фрийдландер съветва родителите да насърчават своите синове и дъщери да пият повече течности.

Подобни резултати се наблюдават и при хлапетата във Франция и Италия, където отново над 60% от тях постоянно са обезводнени.

Препоръчителната доза общо дневно количество течности в тази възраст за момчетата е 2,1 литра, а за момичетата 1,9 литра, се коментира в изследването.

"Не е лесно да накараме децата да изпиват толкова течности, но ако приемат по-малки дози начесто, а сутрин им даваме бутилка с вода за училище, може би ще създадем у тях навик с времето", заключва професор Фрийдландер.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти