Бутилираната вода не винаги е това, за което я мислим

Вода в бутилка
Снимка: netinfo

Бутилирането на вода е индустрия, която само в САЩ възлиза на повече от 10 млрд. долара, а освен това е един от най-бързо развиващите се сектори в световен мащаб. Но дали водата от бутилката съдържа това, което пише на нейния етикет.

Мит 1
Бутилираната вода е по-добра от чешмяната
Ако на етикета на бутилката пише, че водата е добивана от глетчер или от разтопени снегове в Гренландия, бъдете сигурни, че тя със сигурност идва от доста по-обикновен източник. В САЩ например, такъв тип живителна течност представлява съвсем обикновена вода, на която са добавени минерали.

Мит 2
Дестилираната вода има по-добър вкус от обикновената
В процеса на дестилация се премахват всички соли и минерали от водата. Но всъщност точно тези съставки, придават вкуса на така жадуваната прозрачна течност.

Мит 3
Минерализираната вода е по-здравословна от обикновената
Според д-р Марион Нестле, която е професор в Университета в Ню Йорк (New York University), повечето води, на чиито етикети пише, че съдържат витамини, протеини или билкови екстракти, реално са съставките, от които се нуждаете в дневния си прием на храни и течности, но те съвсем не влизат в състава на самата вода. Също така фабрично обогатената с минерали вода, почти винаги съдържа по-голямо количество захари и изкуствени овкусители от чешмяната.

Мит 4
Човек се нуждае от осем чаши вода на ден
Да не забравяме, че през деня ние поемаме вода и чрез храните и останалите течности, които приемаме. Затова осемте чаши чиста вода на ден са леко пресилена доза.

Мит 5
Бутилираната вода е за предпочитане по време на спорт
За професионалните спортисти и такива, които са подложени на по-продължителни и натоварени двигателни активности водата, която е обогатена с натрий и калий е най-подходящият вариант, за да възстановите електролитния баланс, но ако тренировката е по-лека, обикновената вода е повече от добър избор.

Мит 6
Бутилките от водата са дружелюбни към околната среда, защото могат да се рециклират
Би било чудесно, но да не забравяме, че производството и транспортът на тези бутилки до магазините изразходват гориво, което може да зареди с бензин резервоарите на над 100 хил. автомобила. Оказва се, че в САЩ, от 70 млн. пластмасови бутилки, които се произвеждат на ден, само 15% от тях реално се рециклират.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти