Кой е най-добрият имуностимулатор

Любов от пръв поглед
Снимка: Thinkstock

Запитали радио "Ереван" дали имуностимулаторите помагат? "Да, много помагат, особено на фармацевтите", отговорило мъдрото радио. Защото бизнесът с имуностимулаторите (по-точният термин е имуномодулатори) е процъфтяващ. В аптеките се предлагат над сто продукта, хранителни добавки, които обещават чудеса и според производителите им лекуват всичко, от настинки до рак. Нека сме реалисти, ако имаше такова средство, нямаше да има болни хора по Земята.

Да, наистина има заболявания, при които се налага прилагането на имуномодулатори и от тях зависи живота и здравето на човека. Но когато става въпрос какво да направим, за да са здрави децата ни, особено през зимата, когато посещават детски градини, отговорът е друг. Най-добрият имуномодулатор е начинът на отглеждане на децата. Всичко останало са продукти без клинични проучвания (не са задължителни за хранителните добавки понеже не са лекарства), често с неясен състав. Нещо повече, при прекаляване с тях може и да са вредни, знае се, че най-тежките болести са автоимунните. Затова, ако решите да давате имуномодулатори на децата, консултирайте се с педиатър. И така, най-добрите средства за укрепване на имунитета са изброени в следващите редове.

Рационалното хранене. Вафлите, бонбоните, сухите пасти и всички лакомства не са истинска храна. Те са смес от въглехидрати и хидрогенизирани мазнини (доказано вредни!), консерванти, подобрители, оцветители и всички химикали изписани като "Е"-та. Тези несвойствени за организма "храни" унищожават чревната флора, затлачват червата и токсините не могат да се изхвърлят. Естествено, не може да се мине и без сладките изкушения, но основната храна за детето трябва да са плодовете, зеленчуците, месото, млякото и млечните произведения, яйцата и т.н. Винаги предпочитайте домашно приготвената храна пред тази, купена отвън.

Предпочитайте естествените витамини! Чаша прясно изцеден сок задоволява дневните нужди от витамин С, А и други ценни съставки според вида на суровината. Не се връзвайте на рекламата по опаковките за "натурални", "био", "живи" витамини, те са биологично активни само когато са свързани с плодовата вода, тоест в самия плод, а не в таблетката.

Движение! Кръвта пренася освен всичко друго и елементите на имунната система. За да стигнат те до съответните органи, е необходимо добро кръвообръщение, което се постига чрез мускулната активност. Освен това при спортуването се отделят хормони, които укрепват имунитета.

Закаляването е гаранция против настинките. Чисто български патент е страхът от настинки. От раждането нашите дечица са навлечени с дрехи, изнежени и се разболяват от най-лекия полъх на вятъра. Или от дете, което е кихнало до тях. Не са необходими специални процедури, просто обличайте децата по-леко, те се движат постоянно и не им е студено. Но дори и да не уцелим точното облекло, ще се разболее ли детето, ако му е леко хладно? В никакъв случай, за да се разболее трябват вируси, а не студ.

И да не забравяме, че положителните емоции са най-сигурният имуностимулатор. Ако детето се отглежда от спокойни, позитивни родители, в семейство, където отсъстват кавги, обиди и груби думи, мъникът ще е здрав и без лекарства.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти