Как да изберем подходящ лекар за детето

Как да изберем подходящ лекар за детето
Снимка: Thinkstock

Правилният избор на педиатър за детето ви е особено важен. Вие може да ходите на преглед веднъж годишно, но ако имате малко дете, ще виждате лекаря му по-често от роднините си. Затова сега е времето да помислите дали получавате адекватни медицински грижи или е време за промяна.

Ако няма основателна причина, не бързайте със смяна на лекаря. Той познава детето ви от раждането, знае за проблемите, как реагира на лечение, как се развиват заболяванията. Ако решите да смените лекаря, няколко съвета за правилен избор:

Близо до вас
И най-добрият лекар, ако е на един час път, не върши работа. Представете си дете с температура и повръщане да го лашкате в кола или автобус. И за лекаря ще е проблем да направи домашно посещение на голямо разстояние, пътуването и другите визите ще му отнемат часове. Затова изберете добър лекар близо до вас, за да разчитате на помощ навреме.

Освен това дори здравите деца посещават често детската консултация за имунизации и големите разстояния са неудобство. Предпочетете лекарският кабинет да е в поликлиника или медицински център, така лесно могат да се направят изследвания и консултации с други лекари без да се губи време.

Квалификация
Ако живеете в малко населено място и има само едно джипи, нямате избор. Но в големите градове намерете джипи-педиатър. Лекар, който дълги години е работил с деца, има необходимия опит и знания относно развитието на детето и неговите болести. А колкото до другите човешки качества като отзивчивост и отношение към децата, най-добър източник на информация са майките.

Разпитайте родителите дали са доволни от съответния лекар. Но не се хвърляйте на лекар с твърде голяма практика. Няма как да се обслужат качествено хиляди деца от един човек.

Денонощно разположение
Детските болести не се съобразяват с това дали е нощ или празник. По закон общопрактикуващият лекар е длъжен да осигури 24 часов достъп до медицинска помощ.

И тъй като нямо живо същество, което може да работи денонощно, лекарите плащат на спешни звена, които поемат пациентите им в извънработно време и по празниците.

Когато избирате нов лекар, непременно попитайте кого и къде да търсите в случай на нужда извън работния график на кабинета. Направете си сметка дали ви устройва този вариант или има други лекари с по-оптимално решение. Например, големите групови практики сами си обслужват пациентите без да ги разкарват на друго място.

Необходими документи
Презаписването става само със здравноосигурителната книжка на детето (малка синя). Ако нямате такава са нужни данните на предишния лекар –имена, УИН, номер на практиката. Но дори и да не разполагате с тази информация, тя може да се намери на място при новия лекар по интернет.

Не е необходимо да уведомявате предишния лекар за промяната.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти