Кои деца се раждат по-здрави

Кои деца се раждат по-здрави
Снимка: Thinkstock

Известно е, че процентът на живородените момчета е по-висок, отколкото сред момичетата, но също така, че момичетата се раждат по-здрави и в по-добро общо състояние в сравнение с момчетата.

Австралийски учени са направили изследване на този феномен, за да помогнат повече момчета да оцеляват след раждането си.

Изследването на учените от австралийския университет в Аделаида показва, че момчетата обикновено се раждат в не толкова добро общо състояние като момичетата. Момчетата растат по-бързо в утробата и имат по-голямо тегло при раждане. Въпреки това бързият растеж поставя известни рискове за здравето.

"Нашето проучване показва, че има неопровержими генетични и физиологични различия между момчетата и момичетата. Ключовият фактор в разликата в развитието на новородените от двата пола може да се крие в плацентата", казват специалистите от Австралия.

Според тях двата пола регулират по различен начин гените в плацентата. Те са открили, че при бебетата от женски пол има по-голяма генна експресия по време на развитието на плацентата. Това означава, че момичетата онаследяват повече информация от гените в сравнение с момчетата.

Резултатите от изследването могат да помогнат в създаването на нови терапии за бременни жени в зависимост от пола на детето, които могат да бъдат полезни и за новородените.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти