За и против консумирането на плацента

За и против консумирането на плацента
Снимка: Thinkstock

Със сигурност сте чували, попадали или дори ползвали козметични продукти, базирани на плацента. Основно това са маски за коса и кремове за лице. Твърди се, че плацентата има едва ли не чудодейни свойства.

Всъщност, има хора, които дотолкова вярват в невероятните свойства на плацентата, че след раждането я... изяждат. Звучи наистина отблъскващо и най-малкото странно.

Оказва се обаче, че за мнозина в това няма нищо обичайно, даже Ким Кардашиян сподели намерението си да изяде плацентата, след като роди, в името на вечната младост.

Ким е известна с това, че не би се спряла пред нищо, за да трупа популярност и без особено притеснение се подлага на какви ли не разкрасителни процедури пред камерите (като обливане на лицето със собствена кръв и т.н.).

В интернет пространството не е никак трудно да се открият редица рецепти за приготвянето на плацента, както и редица доводи защо е добре да се консумира, а не само да се прилага в козметиката.

Първо е добре да се каже, че като цяло плацентата съдържа редица полезни вещества като стволови клетки, желязо, аминокиселини, витамин В6, витамин Е, хормона окситоцин (важен за раждането и кърменето) и фибробласти.

От сайта Bodyandsoul.com.au са решили да представят плюсовете и минусите на изяждането на плацентата.

Някои животни поглъщат плацентата след раждането и е доказано, че това помага за по-бързото им възстановяване. Някои американски учени твърдят, че подобен ефект може да се наблюдава и при хората.

Част от майките, които са пробвали, твърдят, че след това се чувстват по-добре. Заради високото съдържание на полезни вещества, плацентата може да се приеме като мултивитаминозна и подпомагаща организма.

Относно минусите, може би най-големият е самото притеснение от това, че ядеш нещо от тялото си. В западните възприятия това се приема като недопустимо табу и вид канибализъм.

Към момента няма еднозначни резултати, които да потвърждават, че поглъщането на плацентата е наистина полезно и трябва да се прави.

Някои животински видове го правят, за да си набавят нужни вещества, но се твърди, че хората нямат нужда от допълнителен коктейл витамини.

Даже се твърди, че при някои жени приемането на допълнителни хормони с плацентата може да доведе до бърза смяна в настроенията и стрес.

Тази статия има единствено информативна цел и не дава експертен медицински съвет!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти