Стрес и бременност

Стрес и бременност
Снимка: netinfo

Не само навиците и начина на хранене влияят върху бременната жена, но и нивата на стреса.

Учени от Базел, Швейцария са доказали, че когато нивата на стреса са по-високи от нормалното, на което е свикнала бъдещата майка, плацентата се увеличава.

Остава неизяснен въпросът, дали това оказва влияние върху здравето на бебето. Изследователите са провели проучване сред повече от 75 хиляди бременни и са установили, че при бъдещите майки, изложени на повече ежедневен стрес в работата или в дома си, плацентата нараства интензивно.

Това доказва, че всичко около майката влияе по физиологичен път върху плода. Учените не определят явлението като негативно, тъй като може да се окаже, че по-бързото нарастване на плацентата е защитен механизъм, който предпазва бебето от хормоните на стреса.

Все пак, притеснението, депресията и негативните настроения могат да се отразят зле на бременната и на плода й.

Трябва да се избягват физически натоварвания, а според редица изследователи промяната на хромоналните нива по време на бременност могат да предизвикат кошмари, негативни мисли и настроения при бъдещата майка.

Колкото повече раждането наближава, толкова повече някои жени се стресират и притесняват.

Това трябва да се избегне чрез различни техники за релаксация като медитация, ароматерапия, масажи, срещи с приятелки, четене на любими книги и прекарване на повече време с любимия.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти