Какво се крие зад „любимата играчка“?

Чудили ли сте се някога защо децата ви имат предпочитание към дадена играчка/дрешка? Или пък защо са ги направили част от своя ежедневна дейност – „хапват“ и спят до тях? 

Най-общо казано – децата имат любима играчка, защото тя замества даден човек, разказват от канала “Mamma Mia” на Vbox7.

Кой е любимият човек на бебето? Майката, разбира се. А всички играчки на пазара са направени да заместват майката. Залъгалката – гърдата, люлката – прегръдката.

Още за поведението при децата и родителството четете в Ohnamama.bg >>>

Сигурно сте наясно, че когато след кърмене (респективно гушкане) оставите бебето в леглото, то започва да плаче. В такива случаи е удачно в леглото му да се сложи тениската на майката, за да може то да я усеща. Именно липсата на майката е причина бебетата да се привързват към определено одеалце или някоя мека играчка, а това ги успокоява.

Друга причина децата (вече на по-осъзната възраст) да се привържат към дадена вещ е фактът, че тя е подарък от любим човек. Това най-вероятно е някой, чието внимание те обичат и искат да му се радват по-често. Така въпросната играчка придобива образа на човека, който я е подарил, и ако имате неблагоразумието да я загубите, изперете, забравите, то може да настане истински ад.

дете играчка
Снимка: iStock

Тези играчки са от съществено значение за детето, затова не омаловажавайте връзката му с предмета. Ако то все пак насочи абсолютно цялото си внимание към една вещ, вместо към човека – това вече е сигнал, че налице е проблем.

Важно е да не позволявате електронните устройства да заместват вашето внимание към децата! Една плюшена играчка е много по-добър вариант от телефона ви. В някои държави дори санкционират гледането на филмчета и реклами от деца под 12-годишна възраст.

Още за поведението при децата четете в Ohnamama.bg >>>

ох на мама
Снимка: Личен архив

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти