Какво пречи на мозъка да работи ефективно

Какво пречи на мозъка да работи ефективно
Снимка: Thinkstock

Д-р Павлина Андреева

Отличният успех на детето не зависи само от преподаването, подготовката и интелекта на детето. Безспорно те са много важни, но са необходими и условия, които да поддържат добрата функция на мозъка и организма, за да се усвояват знанията. И така, кои са враговете и приятелите на отличника?

Най-големият враг на добрия успех на детето е недоспиването. Добре наспалият се ученик е отпочинал, работоспособен, спокоен, със самочувствие и лесно възприема материала.

Лошото е, че в повечето училища занятията започват твърде рано, като се прибави и пътуването, детето трябва да става по тъмно. Ако то ляга късно, както правят родителите, това няма да му се отрази добре на следващия ден, особено ако е първа смяна. Ще дреме в клас поне до третия час.

Осигурете на ученика поне 8 часа сън, дори ако трябва да се жертва цялото семейство и да се ляга навреме. Хроничното недоспиване не само вреди на успеха, но води до редица заболявания, между които затлъстяване и хормонален дисбаланс.

Преумората е най-големият враг на всяка дейност, включително мисловната. Седмокласниците и абитуриентите се изтощават от частни уроци, курсове, включително събота и неделя. Помислете как да си почиват децата и дали някои занимания наистина са им толкова необходими.

Позитивното мислене е най-големият приятел на отличника. Ако детето няма вяра в своите способности, то е обречено на неуспех. Затова родителите трябва да дават крила на децата, а не да ги подрязват.

Язвителните вметки “Пак ли се изложи”, “Както винаги нещо си объркал на контролното” и подобни вменяват на детето, че е некадърно, обречено на провал.

И обратно, демонстрираната вяра в детето го прави спокойно, уравновесено, дава му самочувствие, че ще се справи с всяка задача. Защото безусловната обич и опора от близките, дори при провал, е най-важният елемент за успеха. Децата трябва да са спокойни, че и с каквато оценка да се приберат вкъщи, винаги ще срещнат разбиране, топлина и обич. И ще се стараят да не разочароват повече любимите си хора.

Да не забравяме движението. Ползата от движението не е клише, а доказан факт. При движение се засилва кръвообръщението и метаболизмът, мозъкът работи по-добре. Доказано е, че при 20-минутна разходка преди изпит успеваемостта на ученика се увеличава с 10%.

Колкото и странно да звучи, слънчевата светлина усилва мисловния процес. Слънцето потиска производството на мелатонин, от който ни се доспива, затова на естествена светлина ставаме по-бодри и мислещи. Освен това, слънцето засилва производството на ендорфини (хормоните на щастието) и децата са с добър тонус и активни в час. За подготовката на ученика осигурете добре проветрена и осветена стая с естествена светлина.

Мозъкът си има и “любими” храни, които задоволяват неговите енергийни потребности и го карат да работи на пълни обороти. Известна е ролята на мастните киселини за работата на нервната система, затова рибата трябва да присъства в менюто 1-2 пъти седмично.

Другият важен елемент е калиевият фосфат, който си осигуряваме чрез зелен боб, сусам, сьомга, спанак, орехи, гъби, лук, царевица. Разбира се, ученикът трябва да се храни пълноценно с всички необходими хранителни вещества, включително и въглехидрати - те са източник на енергия. Но полезните въглехидрати са в хляба, пастата, плодовете, меда, черния шоколад, а не само в сладкишите.

Ако имате съмнение, че на детето му липсват някои елементи, подхранващи мозъка, може да му помогнете с “нежната” медицина - например с Шуслерови соли. За добра концентрация, особено преди изпити, се използва комбинацията от сол №5 и №7, може да се дават в продължение на 2-3 месеца.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти