Как се правят правилно инхалации – полезни съвети от лекар

В сезона на вирусите и разболяванията, често срещано е и възрастни, и деца, да имат неприятната хрема – придружаващ симптом както на лека настинка, така и на по-сериозен вирус.

Разбира се, основно правило е, да не предприемаме самолечение, а да се консултираме със семеен лекар – нашия личен лекар или педиатър, ако става дума за нашето дете.

Като допълнение към предписанията на медицинското лице, можем спокойно да правим и инхалации с физиологичен разтвор, които ще помогнат за проходимостта на горните дихателни пътища, благодарение на това, че ще спомогнат за втечняване на събралия се секрет.

Как всъщност действа?

Физиологичният разтвор можем да използваме под формата на инхалации с уред, който прави течността на пара. Това има доста добър ефект, защото, вдишвайки тази пара, тя минава през горните дихателни пътища, средните стига и до долните. Ако в носа и носоглътката има секрет – там ще лекува, а долните дихателни пътища ще овлажнява, за да не слезе инфекцията надолу.

Съвети дава в новия епизод на „Ох, на мама! Podcast” общопрактикуващият лекар д-р Качешмаров, който споделя информация не само от дългогодишната си практика като специалист, но и като баща с опит.

Инхалация – как?

Има две основни правила:

1. Детето трябва да е спокойно
Първите пъти, в които правите инхалация на детето, то вероятно ще подходи с недоверие към процеса и може да се разплаче. В тези случаи детето не успява да вдиша количеството мъгла, необходимо за спомагане на оздравителния процес. Разкажете на мъничето какво предстои. Можете да използвате любима кукла или играчка, на която първо да поставите маската.

2. Маската трябва да бъде прилепнала
Ако маската на инхалатора не е плътно прилепена до лицето на детето, това намалява количеството мъгла, което детето вдишва. А откъде се вдишва правилно? Принципно от носа. Но ако той е запушен или на детето му е трудно да контролира дишането си – някаква инхалация е по-добре от никаква.

И още: Разбира се, родителите също често ставаме хремави - заради децата, офиса и други обстоятелства. Съвети за нас и мъниците как да бъдем здрави, вижте и чуйте в епизода.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти