Извънматочната бременност

Нещо не е наред
Снимка: Thinkstock

Извънматочната бременност е аномалия, която представлява сериозна заплаха за живота на жената. Вместо да се развива в матката - оплодената яйцеклетка расте извън нея. Най-често (в 99% от случаите) тя се закрепва за маточната тръба, но може да се окаже и в яйчниците или в коремната кухина, пише "Здраве.bg".

Рискът от извънматочна бременност се повишава с възрастта и е най-голям при жените между 35 и 44 години. Особено внимателни към себе си трябва да бъдат тези, които страдат от хронични възпалителни заболявания, предизвикани от хламидийни инфекции и патогенните микроорганизми, наречени микоплазма или уреаплазма, а също така всички, които са се лекували заради тръбно или хормонално безплодие.

В рисковата група попадат и жените с ендометриоза (заболяване на вътрешната обвивка на матката), вродени аномалии на матката и маточните тръби, неспособните да износят бременността. Използването на вътрематочна спирала в качеството на контрацепция също може да провокира извънматочна бременност в някои ситуации.

Причини за извънматочната бременност
* Това опасно състояние може да възникне, когато оплодената в маточната тръба яйцеклетка не може навреме да попадне в матката.

* Главната причина за извънматочната бременност е запушване на маточната тръба или нарушения в нейното съкращение.

* Това може да се случи при възпалителни процеси в половите органи (яйчници и тръби) например след аборт, при вродена недоразвитост на маточните тръби, при хормонални нарушения и при злокачествени образувания на половите органи.

Ако оплоденото яйце не е попаднало в матката, то се закрепва например към стената на маточната тръба и там започва да расте. Но тръбата не е предназначена за развитието на плода - нейната дебелина е от 1 мм до 1,5 мм, а тънката й и нежна стена не е способна да се разтяга като матката. Затова в определен момент мястото за развитието на плода става недостатъчно.

През 4-6 седмица от извънматочната бременност ресничките на обвивката на ембриона прорастват в стената на маточната тръба – тя се разкъсва и възниква кръвотечение в коремната кухина. Появява се рязка болка ниско в корема, гадене, виене на свят, а често и загуба на съзнание. Ако е увреден голям съд, жената може да изгуби голямо количество кръв, което крие в себе си смъртна опасност.

Понякога се разкъсва не тръбата, а стената на оплоденото яйце, което след това през маточната тръба попада в коремната кухина. Този случай се нарича тръбен аборт. Той също е съпроводен с болка ниско в корема, отпадналост, виене на свят, но тези симптоми се развиват по-бавно, отколкото при разкъсване на тръбата. След известно време болката преминава и жената остава с впечатлението, че всичко вече е наред. Но продължаващото кръвотечение в коремната кухина може да доведе до много тежки и дори фатални последствия. Затова редовните гинекологични прегледи (и при най-малките съмнения за някои от изброените симптоми) са задължителни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти