И татковците имат права

И татковците имат права
Снимка: Thinkstock

Много се е говорило и писало за това, че мъжкото присъствие в живота на детето е много важно и необходимо от най-ранната му възраст. Все повече млади татковци проявяват най-искрен интерес към раждането и отглеждането на техните деца. Вече не са рядкост случаите, когато бащите присъстват на раждането на децата и това прави невероятно силна връзката им с тях, защото те участват в появата на малкия човек и неговия живот от първата глътка въздух.

Тази силна емоция при раждането предизвиква и интереса им и ги прави съпричастни към отглеждането на детето и отговорността им за неговото израстване, здраве и възпитание. Похвално е, че татковците с желание ходят на училище за родители заедно с бъдещите майки и откриват уменията си да сменят памперси, да хранят и приспиват малките човечета, което се оказва не толкова трудно, но много полезно, когато новият живот влезе в техния дом.

Имат ли татковците правo на отпуск за отглеждането на децата така, както майките имат тези права?

След присъединяването на България към Европейския съюз, в българското законодателство бяха направени промени, които бяха съобразени с добрите европейски практики в областта на трудовото и осигурителното право, така че татковците получиха определени права и възможности за активно участие в отглеждането на децата в първите месеци и години на тяхното развитие.

Така, отпуск при раждане на дете може да ползва всеки баща, който работи на трудов договор и е в брак с майката на детето или го е припознал, в случаите когато няма брак с майката и живее задължително в едно домакинство с майката на детето. За да ползва тoва свое право, таткото трябва да има най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за осигурителен риск „общо заболяване и майчинство“. Осигуряването може да се е осъществявало, както по трудов договор, така и на друго основание – като самоосигуряващо се лице. Няма изискване тези 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за този риск да са положени непосредствено преди раждането. Стажът може да е натрупан и по-рано, важното е към момента на раждането бащата да има поне 12 месеца осигурителен стаж като осигурено лице за риска „общо заболяване и майчинство“ и да е в трудово или служебно отношение.

Съгласно чл.163 от Кодекса на труда, когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение, а със съгласието на майката след навършване на 6-месечна възраст на детето бащата може да ползва вместо нея отпуск за остатъка до 410 дни, като за времето, през което бащата ползва този отпуск, отпускът на майката се прекъсва. Времето, през което се ползва отпускът, се признава за трудов стаж, а за времето на отпуска на лицата се изплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон.

През време на отпуска осигуреният за общо заболяване и майчинство баща има право на парично обезщетение при раждане на дете, което се изплаща не от работодателя, а от бюджета за държавно обществено осигуряване чрез Националния осигурителен институт по декларирана от бащата лична банкова сметка. Дневното парично обезщетение на бащата за този 15-дневен срок се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски. Този отпуск е самостоятелно право на бащата, което се упражнява независимо от това дали майката работи. Обезщетението също се получава от бюджета за държавно обществено осигуряване на самостоятелно основание независимо дали майката е осигурена и дали тя отговаря на законовите изисквания, за да получава обезщетение за бременност и раждане.

Първите няколко дни и седмици след раждането на детето са много трудни, както за майката, така и за бащата, затова е чудесна тази възможност таткото да има възможност лично да участва непосредствено в грижите за детето веднага, още в първите две седмици след изписването му от родилния дом, тогава, когато двойката е в най-стресова ситуация и майката наистина се нуждае от по-интензивната подкрепа на бащата.

Този вид отпуск е със специално предназначение, той може да се ползва само в рамките на 15-те календарни дни от датата на изписване на детето от родилния дом и не може да се отлага за по-късен период, отпускът може да се ползва частично, но не и на части. Така например, бащата може да поиска в заявлението до работодателя да му се разреши отпуск при раждане на дете, считано не от следващия, а примерно от петия ден след датата, на която детето е изписано. Но в такъв случай той ще може да ползва най-много само останалите 10 календарни дни до изтичане на 15-дневния срок – толкова дни, колкото посочи в заявлението. Възможно е, след като веднъж е поискал отпуск, бащата да прекъсне ползването и да се върне на работа, след което отново да подаде заявление и да продължи ползването на отпуска до изтичане на срока от 15 календарни дни.

След използване на отпуска поради бременност и раждане, ако детето не е настанено в детско заведение, съгласно чл.164 от КТ, майката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете. Този отпуск се разрешава на бащата или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение, като им се заплаща парично обезщетение, а времето, през което се ползува отпускът, се признава за трудов стаж.

Тези права за ползване на отпуск при раждане и отглеждане на дете се отнасят и за осиновителите. Освен това, за осиновителите на дете чл.164б от КТ предвижда, че майката, която осинови дете, навършило 2-годишна възраст, при условията на пълно осиновяване, има право на отпуск за период от 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст,  като този отпуск със съгласието на осиновителката може да се ползва и от осиновителя след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Правото на отпуск при същите условия има и работникът или служителят в случаите, когато сам е осиновил детето. За този отпуск също така се заплаща обезщетение и то се зачита за трудов стаж.

След използване на отпуска по чл. 164 от КТ майката, която има четири и повече деца, при поискване има право на неплатен отпуск до навършване на 2-годишна възраст на детето, ако то не е настанено в детско заведение. Със съгласието на майката този отпуск може да се ползва и от бащите, като времето, през което се ползува този отпуск, също така се признава за трудов стаж.

Когато майката на дете до 2-годишна възраст почине или заболее тежко, поради което не може да се грижи за детето, съответната част от отпуските за раждане, при осиновяване и за отглеждане на малко дете се ползуват от бащата.

След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 от КТ всеки от родителите, ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител с негово съгласие. Родител, който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск в размер на 12 месеца.

Автор: Даниела Горбунова – адвокат към Фондациа БЦДИ

Статията е любезно предоставена от национална кампания „Да бъдеш Баща“,имаща за основна цел да насърчи и подпомогне развитието на бащинската грижа и отношенията между бащите (или значимите за децата мъже) и децата.  Над 180 организации и компании в цялата страна са се включили в кампанията като нейни съмишленици или посланици. „Да бъдеш Баща“ е част от международната кампания за подкрепа на бащинството MenCare, която се осъществява в над 30 страни на 5 континента. Повече за кампанията можете да научите ТУК.

Прочетете още:

За да отгледаш дете, е нужно цяло село... и баща му

Баща – една дума, много емоции

Не отлагай да станеш баща!

Подкрепяй мъжа си, за да бъде добър баща

10 съвета за бащи на дъщери

Защо бащите не се оплакват

Татко, не прегаряй!

Докъде стигна светът - жените ходят на работа, мъжете стоят вкъщи и гледат деца

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти