10 съвета за бащи на дъщери

10 съвета за бащи на дъщери
Снимка: Thinkstock

Наскоро съпругът ми имаше рожден ден и по-малката ни дъщеря му нарисува картичка. Пожеланието гласеше: "Честит рожден ден, тати! За мен ти не остаряваш, а порастваш с още една година!"

Имаше нещо много мило в идеята за порастването на бащите и се запитах, дали някой е написал съвети за бащи на дъщери?  Така попаднах на блога на Джо Кели, американски водещ автор в областта. Това, което привлече вниманието ми, бе заглавието на книгата му: “Как да вдъхновяваме, разбираме и подкрепяме дъщерите си, когато те растат толкова бързо?

Ето и на някои интересни мисли от книгата, резюмирани в 10 съвета за бащи на дъщери от Джо Кели:

1. Слушайте момичетата! Аз се опитвам да разбера най-важното  — какво мислят, в какво вярват, какво чувстват и за какво мечтаят. Като бащи ние имаме много силно влияние върху това как дъщерите ни се самооценяват. Като показваме, че ги ценим, им даваме по-голяма увереност да използват талантите си.

2. Насърчавайте дъщерите си да развиват и да показват своята схватливост!  Аз им помагам да се научат да разпознават, да устояват и да преодоляват пречките, да развиват упоритост да отстояват целите си - с три думи да са силни, умни и предприемчиви

3. Уважавайте тяхната уникалност и ги научете да обичат тялото си! Аз казвам на дъщерите си, че ги харесвам такива, каквито са. Запомнете: 1) момичетата, които растат, имат нужда да се хранят по-често и по-здравословно; 2) маниите по диети не работят; 3) тялото е  това, с което то може да се справи, а не това, което изглежда. За реклами, които казват на момичетата, че не изглеждат "както трябва", се харчат милиарди долари. Аз не го одобрявам.

Вижте останалите >>>

За тези бащи, които се заинтересуваха от темата, вижте повече на блога на Джо Кели и не пропускайте да си направите теста за самооценка за бащи на дъщери!

Автор: Роза Димова
Фондация "Център за изследвания и политики за жените"

Национална кампания „Да бъдеш Баща“ има за основна цел да насърчи и подпомогне развитието на бащинската грижа и отношенията между бащите (или значимите за децата мъже) и децата.  Над 180 организации и компании в цялата страна са се включили в кампанията като нейни съмишленици или посланици. „Да бъдеш Баща“ е част от международната кампания за подкрепа на бащинството MenCare, която се осъществява в над 30 страни на 5 континента. Повече за кампанията можете да научите тук.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти