Хремата – как да се преборим с нея в сезона на вирусите?

В сезона на най-различни вируси – от стандартна хрема, през настинки, до по-тежки състояния, родителите си задаваме редица въпроси. Как да разграничим простата настинка от грипно състояние, особено при бебета и малки деца? Как да се справим с хремата, съответно при новородени, бебета, както и при по-големи деца – в градина и училище? И как да правим инхалации, за да можем да спомогнем максимално за оздравителния процес на мъниците.

Тези и още много други важни въпроси отговори дава новият епизод на „Ох, на мама! Podcast”, в който общопрактикуващият лекар д-р Качешмаров споделя полезни съвети от дългогодишната си практика не само като специалист, но и като баща с опит.

Настинка или грип?

„Хремата е най-честият симптом на настинки и вирусни инфекции. Тя невинаги изисква медицинска помощ и консултация. Тук е важно да направя едно уточнение, че ние не трябва да лекуваме хремата сама по себе си, а пациента в цялост. Т.е. ако има просто някаква секреция от нослето, но детето е живо, нормално, не плаче, няма температура, няма отпадналост, храни се нормално – това, че има малко сополки в нослето, не трябва да буди някакво притеснение. Най-важното при хремата е да държим носа проходим. Точно както Naso Libero – проходимо носле“, разказва д-р Качешмаров.

При новородени и бебета

При бебчетата (а и при деца и възрастни) подходящ за промивки е 0.9% NaCl физологичен разтвор. Ползва се за ежедневна назална хигиена, за отпушване на носа и облекчаване на хрема.

При деца в ясла и детска градина

Сезонни особености, стрес от адаптация, престой с много други деца на затворени пространства – всички тези обстоятелства са предпоставка децата, които стартират ясла или детска градина, често да донасят вкъщи т.нар. „градински сопол“. Разбира се, родителите следва да се консултираме с педиатър на детето, който да проследи точното му състояние. В допълнение обаче можем да използваме разтвори, които да накапем, за да разредим съдържимото секрета, така че да спомогнем на носа да стане проходим.

Физиологичният разтвор можем да използваме и под формата на инхалации с уред, който прави течността на пара. Това има доста добър ефект, защото, вдишвайки тази пара, тя минава през горните дихателни пътища, средните стига и до долните. Ако в носа и носоглътката има секрет – там ще лекува, а долните дихателни пътища ще овлажнява, за да не слезе инфекцията надолу.

Инхалация – как?

Д-р Качешмаров дава и полезни съвети как да направим инхалация на детето

1. Детето трябва да е спокойно
Първите пъти, в които правите инхалация на детето, то вероятно ще подходи с недоверие към процеса и може да се разплаче. В тези случаи детето не успява да вдиша количеството мъгла, необходимо за спомагане на оздравителния процес. Разкажете на мъничето какво предстои. Можете да използвате любима кукла или играчка, на която първо да поставите маската.

2. Маската трябва да бъде прилепнала
Ако маската на инхалатора не е плътно прилепена до лицето на детето, това намалява количеството мъгла, което детето вдишва. А откъде се вдишва правилно? Принципно от носа. Но ако той е запушен или на детето му е трудно да контролира дишането си – някаква инхалация е по-добре от никаква.

Разбира се, родителите също често ставаме хремави - заради децата, офиса и други обстоятелства. Съвети за нас и мъниците как да бъдем здрави, вижте и чуйте в епизода.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти