Дъвките водят до главоболие

Дъвките водят до главоболие
Снимка: Thinkstock

От естетична гледна точка човек с дъвка в уста не е най-приятната гледка, особено ако гимнастиката на устата е шумно-мляскащо-усърдна.

Критиците на дъвкането отбелязват още, че така се произвеждат стомашни сокове, които при липса на храна увреждат стомаха. Защитниците на това  удоволствие пък подчертават, че увеличеното слюноотделяне изчиства зъбите и устната кухина, стимулира храносмилането, освежава дъха.

Интересни изводи за вредата от дъвките прави стоматологът д-р Ватемберг от Израел. Според него, дъвченето на дъвка причинява главоболие при голяма част от тийнейджърите, упражняващи този "спорт".

Продължителното дъвкане, което трае повече от 2-3 часа в денонощие, упражнява силен натиск върху темпоромандибуларните стави, които свързват подвижно долната челюст с черепа (намират се под ушите).

Това води до възпаление и износване на ставата и свързаните с това болки в лицето, към ухото и слепоочието. Освен това, натоварването при продължително дъвкане на дъвка може да доведе и до промяна на циркулацията на кръвта към главата, нарушава се снабдяването на мозъка с кислород, което води до главоболие.

Има подозрения, че освен натоварването на въпросните стави, за главоболието при любителите на дъвки роля играе и друг фактор – съдържащият се в тях аспартам. Знае се, че за да са диетични и да не предизвикват кариеси, в тях се влага не захар, а друг подсладител като аспартам. Този изкуствен подсладител е основен обвиняем, че освен главоболие, може да предизвика и отпадналост, замаяност, промяна в настроението, поради свойството му да намалява нивата на серотонин в мозъка.

Направено е изследване, включващо група тийнейджъри с необяснимо главоболие. Всички те били страстни любители на дъвката. След преустановяване на дъвкането две трети от тях забравили за главоболието, но при тези от тях, които отново започнали да дъвчат, болките в главата се завърнали.

Специалистите предупреждават, че освен тийнейджърите, друга застрашена група са бившите пушачи. Замяната на цигарите с дъвка е традиционен избор и ако се прекалява, те също започват да се оплакват от главоболие.

Затова се препоръчва една дъвка да се дъвче не повече от 30 минути, а дневната "доза" да не превишава 3 дъвки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти