Какво не знаем за дъвката

Отделянето на слюнка, докато дъвчем дъвка след ядене, ни помага по-лесно да храносмиламе
Снимка: Thinkstock

Днес се замислихме как на пръв поглед безкрайно познати ни продукти и храни, които са всекидневна част от нашия живот, крият доста любопитни факти, без да подозираме за тях.

Едва ли има по-консумирана суровина от дъвката, затова ще ни е приятно заедно да "разсекретим нейното досие" и да изложим наяве някое и друго сведение за нея.

* Дъвката е позната на човечеството от няколко хилядолетия, а още ацтеките и древните гърци са използвали различни растителни смоли, за да освежат своя дъх и разквасят устата си.

* Първата масова дъвка е пусната на пазара в САЩ през 1848 г.

* Смолата от дървото на тропическия плод саподила има способността да задържа за по-дълго аромата си и това я прави една от първите естествени суровини, употребявани под формата на дъвка.

* Първата дъвка за балончета е била факт през 1906 г. в САЩ.

* В началото на XX век индустриалецът Уилям Ригли Джуниър започва да произвежда дъвките "Wrigley's Spearmint" и "Juicy Fruit", които и до днес за сред лидерите на световния пазар.

* По време на Втората световна война американските войници пренесли големи количества дъвки в Европа, Африка и Азия, с което увеличили нейната популярност на тези територии.

* Ментовият и канелен аромат на дъвката са най-разпространени в световен мащаб.

* Първата дъвка, която била произведена в познатия ни днес вид, била с розов цвят.

* Най-големият надут балон от дъвка бил с диаметър 60 см, а рекордът, вписан в книгата на Гинес, е поставен на 19 юли 1994 г. от калифорнийката Сюзън Уилямс.

* Най-много фабрики за дъвки има в Турция – над 60.

* Само в САЩ се предлагат над 1000 различни варианта на дъвки.

* Първата дъвка без захар излиза на международния пазар в началото на 50-те години на миналия век.

* Жителите на САЩ консумират средно по 182 дъвки годишно, тези във Великобритания – 125, в Германия – 103, в Русия – 84, в Китай – 20, а в Индия - само четири броя за 12-месечен период.

* По време на баскетболен мач Майкъл Джордан почти винаги дъвчел дъвка, защото споделял, че това му помага на концентрацията.

* Психолози във Великобритания са установили, че хората, които редовно употребяват дъвки, са по-съсредоточени и паметта по-рядко им изневерява.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти