Шарлота с тиквички

С ефектна визия и богата плънка

3 от общо 2 гласа
40 мин.
Необходими продукти

3 тиквички
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
сол на вкус
за плънката:
500 г крем сирене
100 г заквасена сметана
100 г маслини „Каламата“ (без костилки)
50 г сирене „Пармезан“
50 г сушени домати
2 стръка босилек
1/2 ч. л. сухо чили
кората от 1 лимон
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Тиквичките се режат на тънки шайби (леко косо). Чесънът се стрива на паста с малко сол. 

Тиквичките се разбъркват в купа с чесъна, зехтина и сол на вкус. Пекат се на грил тиган, от двете страни, до готовност. 

Вътрешната страна на купа (или басан) се облича с фолио за свежо съхранение. (За да се залепи по-добре, намажете басана с олио). Тиквичките се подреждат по дъното и стените на съда, така че да се припокриват. Няколко тиквички се оставят настрана – с тях се покрива горната част на шарлотата. 

Доматите, маслините и босилекът се наситняват. Кората на лимона се настъргва. 

Крем сиренето се разбърква със заквасената сметана, настъргания пармезан, босилека, чилито, доматите, маслините, лимонова кора, сол и черен пипер на вкус. 

Сместа се слага в купата върху тиквичките и се притиска леко. Покрива се със заделените тиквички. Шарлотата се прибира в хладилник поне за 4 часа. 

Нарязва се и се сервира.

Вижте още:

"Хайвер" от тиквички - по изпитана руска рецепта

Овесени кюфтенца със зеленчуци

Солени палачинки от тиквички

Чипс от тиквички на фурна

Солен кекс с тиквички

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти