Чипс от тиквички на фурна

Лесна техника

Чипс от тиквички на фурна
Снимка: Списание "Меню"
3.4 от общо 5 гласа

Чудесно е, че хрупкавостта на тиквичките може да се постигне не само с пържене, но и с печене във фурна и с минимално количество мазнина.

Необходими продукти за 2-3 порции:
3 тиквички
4 с. л.натурално царевично нишесте
½ ч. ч.прясно смляна галета
2 с. л.зехтин

За сос айоли:
1 голям жълтък
1 ч. л. дижонска горчица
400 мл олио от гроздови семки или слънчогледово олио
1 с. л. лимонов сок
1 скилидка чесън
черен пипер
2 с. л. копър, ситно нарязан

Начин на приготвяне:

1. Тиквичките се нарязват на филии с дебелина 1 см и след това на пръчици. Слагат се за 20 мин. в купа с вода, лед и 1 с. л. морска сол.

2. Фурната се загрява на 220° С. Нишестето се разтваря в 100 мл студена вода.

3. Тиквичките се подсушават добре с кухненска хартия. Всяка пръчица се топва в разтвореното нишесте, отцежда се и се овалва в галетата. Слагат се върху силиконово килимче, върху хартия за печене или в тава с незалепващо покритие. Поръсват се със зехтина. Пекат се около 20 мин. или докато добре се зачервят.

4. За соса жълтъкът се разбърква с горчицата. При непрекъснато разбиване с миксер олиото се сипва на много тънка струя към жълтъка. Ако се сгъсти прекалено много, се добавя лъжица лимонов сок и се продължава с олиото. Накрая се слага чесънът, счукан с 2-3 щипки морска сол. Подправя се на вкус със сол, лимонов сок, черен пипер и копър.

5. Тиквичките се поднасят горещи с чесновия сос.

Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!

Други рецепти с тиквички:

Салата от тиквички
Рулца от тиквички със сирене
Тиквички бюрек
Козарска питка с тиквички
Чудни рецепти с тиквички

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти