Вкусен пай със заешко

Любимата рецепта на ловджиите

0 от общо 0 гласа

 Необходими продукти:

1 заек
300 г микс от горски гъби
4 скилидки чесън
100 г бекон (на кубчета)
2 стръка стеблена целина
2 глави лук
2 моркова
1/2 връзка магданоз
3 стръка мащерка
2 дафинова листа
4 с. л. зехтин
1/2 ч. л. риган
2 филийки хляб
сол и черен пипер на вкус

за тестото:
250 г брашно
150 г краве масло (студено)
1 ч. л. Сол

за соса:
200 мл животинска сметана
200 мл вермут
50 г краве масло
50 г брашно
1 лимон
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Дреболиите на заека се почистват и се режат на ситно. Заекът се сварява с едро нарязани глава лук и един морков, стеблата от магданоза и дафиновите листа. След това се обезкостява, а бульонът се прецежда.

Беконът се запържва в сух тиган и се изважда.

В отделилата се мазнина се запържват дреболиите и заешкото месо. Изваждат се от съда.

Наливат се 2 с. л. зехтин, запържват се гъбите и също се изваждат.

Прибавя се останалият зехтин и се запържват нарязаните на ситно лук, морков, целина и чесън.

Съдът се дърпа от огъня и запържените зеленчуци се смесват с гъбите, месото, дреболиите, ригана, мащерката, сол и черен пипер на вкус. Хлябът се смила.

Брашното за соса се запържва в сгорещеното масло. Наливат се вермутът, 200 мл от заешкия бульон и сметаната. Когато сосът се сгъсти, се дърпа от огъня и се смесва с настърганата лимонова кора и лимоновия сок.

Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква със сместа от месо и зеленчуци.

Маслото, брашното и солта се смилат, до получаване на трохи. Наливат се 30–50 мл студена вода и отново се смила. Тестото се увива във фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.

След това се разточва и се поставя в квадратна форма с подвижно дъно, застлана с пергаментова хартия, така че да покрива и част от стените. Излишното тесто се изрязва и се заделя.

Формата се слага във фризер за 20 минути, след това се изсипва охладената плънка и се поръсва със смления хляб.

Заделеното тесто се разточва и се реже на ленти с широчина 1–2 см, от които върху пая се оформя решетка.

Пече се 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

Охлажда се леко, нарязва се и се сервира.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Други рецепти:

Пилешко с гъби, зеленчуци и вино за 20 минути

Пай с пилешко и пушено сирене

Вулканската кухня на Каталуния

Киш със спанак и праз

Киш с риба тон, праз и тиква

Вкусен овчарски пай

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти