3 тиквички
6 с.л. зехтин
4 скилидки чесън
1 лимон
1 връзка мента
едър лют червен пипер
сушена мента
20 г масло
150 г кисело мляко
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете добре тиквичките. Нарежете ги на тънки филийки, под диагонал. Загрейте добре 5 с.л. зехтин и пуснете в него 2 обелени и смачкани скилидки чесън. Изпържете тиквичките до златисто, от двете страни.
Обелете и нарежете на ситно другите две скилидки чесън и ги сложете в дълбока чиния. Нарежете половината лимон /предварително добре измит и подсушен/ на тънки филийки, а след това всяка филийка на четвъртинки. Сложете парченцата лимон при чесъна и поръсете лютия пипер, ментата, сол, черен пипер и малко зехтин. Отгоре поставете 4 стръка мента.
Подредете изпържените тиквички върху стръковете мента. В същия тиган разтопете маслото, като хубаво оберете остатъците от пърженето. Щом маслото покафенее, го пресипете в купичка и отстранете скилидките чесън. След като маслото поизстине, го добавете към киселото мляко и разбъркайте. Добавете и сока на 1/2 лимон.
Сипете няколко лъжици от киселото мляко с масло върху тиквичките. Накрая поръсете с нарязани листа мента.
Още рецепти:
- "Хайвер" от тиквички - по изпитана руска рецепта
- Овесени кюфтенца със зеленчуци
- Солени палачинки от тиквички
- Чипс от тиквички на фурна
- Солен кекс с тиквички