500 г брашно
400 г тиква (сорт „Цигулка“)
100 г захар (+ за поръсване)
70 г краве масло
30 г сурови орехи (пекан)
50 мл прясно мляко
2 яйца
1 пакетче суха мая
1/2 ч. л. сол
за меденото масло:
150 г краве масло (меко)
90 г мед
1/2 ч. л. канела
Днес е Хелоуин, ако сте решили да правите фенер със сигурност ще ви остане тиква, и вероятно се чудите какво да приготвите с издълбаното.
Тиквата се обелва, почиства се и се нарязва на малки кубчета. Готви се на пара, докато омекне, охлажда се и се пюрира, трябва да се получи 260 г пюре.
Брашното се смесва със солта и 1 яйце. Налива се и разтворената в затопленото мляко мая.
Прибавят се захарта, разтопеното масло и тиквеното пюре.
Замесва се меко и еластично тесто.
Оставя се да втаса, след което се разделя на 12 части, от които се оформят топки и леко се сплескват.
Топките се завързват с готварски конец кръстосано, но не стегнато, трябва да заприличат на тикви и се оставят, тестото да втаса повторно.
След това се притискат леко в средата и се мажат с разбито яйце.
В средата на всяка топка се слага парче орех, като дръжка на тиква.
Поръсват се със захар и се пекат около 17 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се.
Маслото се разбива с миксер много добре, разбърква се с меда и се овкусява с канелата.
Тиквените хлебчета се поднасят с меденото масло.
- Бърз и вкусен сладоледов десерт
- Диетичен шоколадов десерт
- Императрицата на десертите - мелбата
- Френските сладки "Макарон"
- Как десертът ще ни помогне да отслабнем
- Орехови кексчета с кафе и шоколад