6 патладжана
1 кг смляно месо от телешка плешка
100 мл зехтин
1–2 домата
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 връзка магданоз
2 стръка мента
1 ч. л. кимион
за соса:
1 кг домати
50 мл зехтин
1 ч. л. захар
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се режат на тънки филии по дължина. Осоляват се и се оставят да престоят 20 минути, за да се отдели горчивият им сок, след което се измиват и се подсушават. Намазват се със зехтин и се пекат на грил от двете страни, до готовност.
Лукът, чесънът, ментата и магданозът се нарязват на много ситно. В купа се разбъркват каймата, лукът, чесънът, магданозът и ментата. Овкусява се с кимион, сол и черен пипер.
Доматите се нарязват на шайби. Върху филиите патладжан се поставя от каймата, навиват се рула, които се подреждат в тава, намазана със зехтин.
Доматите за соса се нарязват на едро, пасират се и се прецеждат в касерола. Добавят се зехтинът, захарта, риганът, сол и черен пипер на вкус.
Сосът се оставя да кипне и се вари 5–10 минути, след което се излива върху патладжанените сарми. Отгоре се подреждат шайбите домати.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и ястието се пече 40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Други рецепти:
Салата с патладжан и печено сирене
Кълцана салата с чушки и патладжан
Кюфтенца от патладжан с доматен сос и кашкавал