Патладжанени сарми

Апетитно запечени на фурна

3.75 от общо 4 гласа
100 мин.
Необходими продукти

6 патладжана
1 кг смляно месо от телешка плешка
100 мл зехтин
1–2 домата
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 връзка магданоз
2 стръка мента
1 ч. л. кимион
за соса:
1 кг домати
50 мл зехтин
1 ч. л. захар
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне:

Патладжаните се режат на тънки филии по дължина. Осоляват се и се оставят да престоят 20 минути, за да се отдели горчивият им сок, след което се измиват и се подсушават. Намазват се със зехтин и се пекат на грил от двете страни, до готовност. 

Лукът, чесънът, ментата и магданозът се нарязват на много ситно. В купа се разбъркват каймата, лукът, чесънът, магданозът и ментата. Овкусява се с кимион, сол и черен пипер. 

Доматите се нарязват на шайби. Върху филиите патладжан се поставя от каймата, навиват се рула, които се подреждат в тава, намазана със зехтин. 

Доматите за соса се нарязват на едро, пасират се и се прецеждат в касерола. Добавят се зехтинът, захарта, риганът, сол и черен пипер на вкус. 

Сосът се оставя да кипне и се вари 5–10 минути, след което се излива върху патладжанените сарми. Отгоре се подреждат шайбите домати. 

Тавата се покрива с алуминиево фолио и ястието се пече 40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.

Други рецепти:

Печен патладжан

Патладжан по средиземноморски

Салата с патладжан и печено сирене

Кълцана салата с чушки и патладжан

Кюфтенца от патладжан с доматен сос и кашкавал

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти