500 г ягоди
около 1 кг портокали (500 г обелени)
500 г кафява захар „Демерара“
10 г бурбонска ванилова захар
1 пакетче добавка за консервиране
1 пакетче лимонена киселина
1 стрък розмарин
Начин на приготвяне:
Ягодите се режат на кубчета. Портокалите се обелват, почистват се от ципите и също се режат на кубчета.
Плодовете се слагат в тенджера и се поръсват с бурбонската ванилова захар.
Сипва се и добавката за консервиране, смесена с 2 с. л. кафява захар.
Съдът се слага на умерен огън. Щом сместа заври, се сипва останалата кафява захар и се слага клонката розмарин. Силата на огъня се намалява и се готви още 5 минути.
Разбърква се и се добавя лимонената киселина. Сместа се разпределя в стерилизирани буркани, които се обръщат.
Вижте още:
Мезе за мастика
Вкусна паста с маслини и червено песто
Как да обезсолим маслини
Тайните на маслините
Маслини - от дълбоката древност до наши дни