Тайните на маслините

Тайните на маслините
Снимка: Thinkstock

Всеки е запознат с това какво са маслините. Виждаме ги редовно по пазарите и магазините в различни форми и цветове.

Нека обаче разгледаме тези така хранителни и полезни продукти по-подробно.

Маслините са род бавнорастящи и дълголетни дървета от сем. Oleaceae, широко разпространени от Средиземноморието и Южна Африка до Югоизточна Азия, Южен Китай, Източна Австралия. 

Те са вечнозелени, с дребни листа, а плодът им има костилка

Най-известният вид е европейската маслина (Olea europaea), която се използва от древни времена за производство на зехтин или за ядене на самия плод. Плодовете на маслината за производство на зехтин са дребни и богати на масло. 

Действителният произход на маслината не е много ясен, нито е познат дивият ѝ предшественик.

Тя е сред най-древните култивирани дървета в света - отглеждана още преди изобретяването на първите писмена.

Около 3000 г.пр.н.е. е основна култура на о-в Крит и се предполага не без основание, че има главна заслуга за благосъстоянието на Минойското царство. Финикийците от своя страна, пренасят маслината по средиземноморския бряг на Африка и Южна Европа.

Маслини са открити и в египетски гробници от около 2000 г.пр.н.е., а културата им бързо се разпространява сред най-ранните гърци. По-късно я усвояват и римляните, за да я пренасят навсякъде, където стъпва легионерския ботуш. 

Маслините имат редица разновидности

*Испанските зелени маслини, пълнени с бадеми, са идеалното мезе за алкохолна напитка и допълнение към риба на скара или печено пиле. Вакуумирани в марина, могат да се съхраняват до една година. 

*Гръцки маслини "Каламата" растат в Южна Гърция, в едноименния регион. Познават се по наситения пурпурен цвят и формата на бадем. Те са подходящи при приготвянето на традиционната гръцка салата. Когато са с костилките, придават на готвеното специфичен вкус. 

*Испанските черни маслини имат особен, наситен вкус. Сами по себе си са деликатес. Вървят добре с изстудено бяло вино, кремообразно козе сирене и препечена багета. 

*Испанските пълнени маслини микс са идеално мезе за студени напитки. Пълнят се обичайно с бадеми, каперси, лешници и лук. 

*Гръцката натурална, пълнена с Пименто, се отглежда от векове в Гърция и се пълни с червени чушки (Пименто), които ѝ придава сладък вкус. Поднасят се с добре охладено бяло вино. Използват се за приготвянето на хапки и пица. 

*Зелените испански маслини, пълнени с аншоа са интересно предястие. С тях лесно ще освежите пилешкото ризото, рибата или паелята

Маслината е символ на мира и сигурността още от дълбока древност. Маслинена клонка получил Ной от своя гълъб, като доказателство за оттеглящите се води на потопа. Такива носели и гърците при мирни преговори, кичели се с маслинени венци на множество от безкрайните си празници, носели ги и олимпийските първенци.

Предсказателите и тълкувателите смятали за добра поличба маслината - било то в сън, или наяве. Когато римският диктатор Луций Корнелий Сула, през 86 г.пр.Хр., заповядал маслинените дървета да бъдат изсечени и използвани за военни цели, това било прието като смъртно предсказание (в интерес на протокола, доста неточно - Сула умрял от сърдечен удар цели осем години по-късно).

Друг виден първенец - гръцкият поет и политик Солон, засадил голям брой маслини и ги поставил под опеката на Зевс. От този момент нататък никой не успял да ги унищожи. 

Близо до стените на Йерусалим се извисява (е, доколкото маслините се извисяват, което е малко спорно, максималната им височина е само 6 метра) легендарно маслиново дърво. Тази маслина, с невероятните си усукани корени и солиден ствол, е на възраст над 2000 години, ала вечнозелената ѝ корона е свежа като на младо дърво.

Легендите разправят, че самият цар Давид почивал в сянката и свирел на своята лютня. И до днес, казват, който се отпусне за миг под сребролистните ѝ клони, може да чуе струните на давидовата сладка музика. 

Ранните малоазиатци от своя страна вярвали, че зехтинът е способен да излекува всяка една болест. И до ден днешен множество от жителите на региона пият мазнината ежедневно, "поддържайки тялото си".

Топъл зехтин пък се ползва на запад с добър успех, при болки в ушите. Гръцките войници му намирали малко по-различно приложение - мажели го по тялото си, за да им държи топло също така, както греела и светлината на зехтинените им лампи. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти