300 г боб
30 г глава целина
6 скилидки чесън
1 печена червена чушка
1 глава червен лук
1 корен пащърнак
1 морков
1/2 връзка магданоз
1 л зеленчуков бульон
4–5 с. л. сусамов тахан
4 с. л. зехтин
2 стръка пресен джоджен (1 ч. л. сух)
1 щипка пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва във вода за една нощ. След това се отцежда. Залива се със студена вода, кипва се и се отцежда. Отново се залива с вода и се сварява до готовност.
Чесънът, целината, чушката, пащърнакът, морковът и лукът се почистват, режат се на ситно и се запържват в зехтина.
Налива се бульонът и се оставя да къкри на слаб огън, докато зеленчуците омекнат.
Прибавя се отцеденият боб, а 300–400 мл от водата от варенето му се запазват. Овкусява се със сол, черен пипер, пушен червен пипер, листата от магданоза и джоджена. Вари се още около 10 минути.
Добавя се сусамовият тахан.
Пасира се, налива се заделената вода от варенето на боба.
Всяка порция се поднася с капки зехтин.
Други рецепти:
Корейска студена супа с краставици
Свежа пролетна идея - студена супа със спанак
Крем супа от тиквички
Рецепта за таратор, която вероятно не знаете
Витаминозна супа с карфиол