Крем супа от боб

Постна, ароматна и много вкусна

3 от общо 4 гласа
120 мин.
Необходими продукти

300 г боб
30 г глава целина
6 скилидки чесън
1 печена червена чушка
1 глава червен лук
1 корен пащърнак
1 морков
1/2 връзка магданоз
1 л зеленчуков бульон
4–5 с. л. сусамов тахан
4 с. л. зехтин
2 стръка пресен джоджен (1 ч. л. сух)
1 щипка пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Бобът се накисва във вода за една нощ. След това се отцежда. Залива се със студена вода, кипва се и се отцежда. Отново се залива с вода и се сварява до готовност. 

Чесънът, целината, чушката, пащърнакът, морковът и лукът се почистват, режат се на ситно и се запържват в зехтина. 

Налива се бульонът и се оставя да къкри на слаб огън, докато зеленчуците омекнат. 

Прибавя се отцеденият боб, а 300–400 мл от водата от варенето му се запазват. Овкусява се със сол, черен пипер, пушен червен пипер, листата от магданоза и джоджена. Вари се още около 10 минути. 

Добавя се сусамовият тахан. 

Пасира се, налива се заделената вода от варенето на боба. 

Всяка порция се поднася с капки зехтин.

Други рецепти:

Корейска студена супа с краставици
Свежа пролетна идея - студена супа със спанак
Крем супа от тиквички
Рецепта за таратор, която вероятно не знаете
Витаминозна супа с карфиол

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти