400 г свински врат
150 г свински черен дроб
100 г бекон
700 мл телешки бульон
2 скилидки чесън
2 глави лук
3 с. л. олио
2 с. л. брашно
1 с. л. доматен концентрат
1/2 с. л. червен пипер
1 ч. л. майоран
сол и черен пипер на вкус
хляб за сервиране
за гарнитурата:
800 г картофи
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Месото и дробът се нарязват на едри кубчета. Беконът се наситнява. Лукът се реже на полумесеци, а чесънът се накълцва.
В касерола се загрява 1 с. л. олио и в него се запържват лукът, чесънът и беконът.
Добавя се месото и се пържи до готовност на умерен огън, като се бърка. Ако има нужда се налива малко вода или бульон.
Прибавя се дробът, пържи се 1–2 минути и се сипва доматеният концентрат. Разбърква се и се налива половината от бульона. Овкусява се с червения пипер, майоран, сол и черен пипер.
Брашното се запържва в друг съд с останалото олио до тъмно кафяво. Постепенно се сипва останалият бульон. Сосът се налива към месото и се готви още около 10 минути.
Картофите се обелват и се режат на кубчета. Сваряват се в подсолена вода. Отцеждат се, овкусяват се със сол и черен пипер. Яхнията се сервира с картофите и хляб.
Картофена запеканка с шунка и кашкавал
Бърза вечеря – запеканка с печени чушки
Запеканка със спанак
Запеканка с извара
Шарена запеканка
Запечени сиренца със спанак и яйце