
Смолистият аромат на мащерката е изключително подходящ за току-що изваден от фурната мек хляб.
Необходими продукти за 1 хляб:
600 г брашно
1 ч. л. морска сол
½ ч. л. суха мая
150 г едро настърган кашкавал
1 ч. л. листа от мащерка
400 мл хладка вода
Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява и се разбърква със солта, маята, кашкавала и мащерката. Добавя се водата и с дървена бъркалка се разбърква на меко лепкаво тесто. Сипва се в купа, покрива се с фолио и се оставя 12 - 18 часа да втаса на стайна температура.
2. Фурната се загрява на 250° С заедно с чугунен или керамичен съд с капак. Съдът и капакът трябва да се нагорещят добре.
3. Втасалото тесто се сипва върху повърхност, която е добре набрашнена и се оформя на топка. Овалва се в брашното и се оставя да почине 30 - 40 мин., докато се загрее фурната.
4. Втасалият хляб се слага в нагорещения съд, затваря се с капака и се пече 30 мин. Отваря се капака и ако не е добре зачервен, хлябът се допича още 10 - 15 мин. Охлажда се леко върху решетка и се поднася топъл.