за основата:
180 г брашно
100 г краве масло
80 г орехи
1 щипка сол
за крема:
700 г крем сирене
200 г заквасена сметана
100 г сирене „Пармезан“
3 яйца
1/2 ч. л. сух чесън
сол на вкус
за доматите:
4 червени домата (големи)
2 скилидки чесън
4 стръка мащерка
40 мл зехтин
сол на вкус
за босилека:
50 мл зехтин
1 връзка босилек
1 с. л. лимонов сок
1/2 ч. л. сух чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Брашното и орехите се смилат в блендер, прибавят се маслото и солта, и се претрива с ръце, за да се получат трохи. Ако има нужда, се наливат няколко лъжици студена вода за спойка.
Трохите се изсипват във форма за торта с подвижно дъно, покрита с пергаментова хартия и се заравняват. Пекат се около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се.
Крем сиренето, заквасената сметана и яйцата за крема се разбиват леко, добавят се настърганото сирене пармезан, сухият чесън и сол на вкус.
Сместа се разпределя върху основата. Пече се около 40 минути в загрята на 160 градуса фурна, без вентилатор. След това се оставя в изключена фурна около 15 минути, за да не се напука. Тогава се изважда и се охлажда добре в хладилник.
Доматите се обелват и се нарязват на лодки, семената се отделят, а месестата част се слага в тава. Посоляват се, поливат се със зехтина, поръсват се с листенца мащерка и накълцан чесън.
Пекат се около 40 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се. Листенцата босилек се смилат заедно със зехтина, лимоновия сок, сухия чесън и сол.
Готовият чийзкейк се изважда от формата залива се с пестото, а отгоре се подреждат доматите.
Брускети с моцарела
Вкусните италиански братовчеди
Чеснови брускети с домати, тиквички и маслини
Брускети с домати
Домашни брускети