500 г едър бял боб
100 мл олио
1 стрък стеблена целина
1 глава червен лук
1 зелена чушка
1/2 връзка магданоз
2 с. л. доматен концентрат
1 с. л. червен пипер
1/2 с. л. сух риган
сол и черен пипер на вкус
Днешната ни рецепта е еднакво подходяща както за гарнитура, така и за основно.
Бобът се накисва за една нощ. След това се сварява, като първата вода се изхвърля. Свареният боб се отцежда, а 200 мл от водата от варенето се запазват.
Лукът, целината и чушката се почистват и се нарязват на малки кубчета. Запържват се за кратко в сгорещеното олио.
Добавя се доматеният концентрат.
Сипва се бобът и се поръсва с наситнен магданоз и червения пипер. Овкусява се със сол, черен пипер и риган.
Прехвърля се в керамичен съд, налива се заделената вода и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – около 40 минути.
- Рецептите на Катето Евро: зрял боб в гърне
- Идеи за вечеря: любими български гозби
- Пикантен шарен боб за разпалване на апетита
- Зелен фасул на фурна