- 600 г агнешко месо от плешка
- 400 г нахут от консерва
- 400 г кисело мляко
- 2 глави лук
- 1 с.л. доматен концентрат
- 3 скилидки чесън
- 1/2 връзка мента
- 1/4 ч.л. канела
- 1/4 ч.л. бахар
- 1 ч.л. кимион семена
- 1 ч.л. кориандър зърна
- 1 ч.л. лют червен пушен пипер
- 70 г кедрови ядки
- 4 плоски хлебчета (пита бред)
- 60 мл студено пресован зехтин
- 50 г краве масло
- 2 стръка магданоз
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на малки кубчета, лука - на ивички, а две скилидки от чесъна - на ситно.
Загрейте половината зехтин и в него запържете месото до златистокафяво, прибавете лука и чесъна, посолете и разбъркайте.
Щом и лукът и чесънът се запържат, овкусете със сол, счукания в хаванче бахар, зърната кориандър, канелата и кимиона. Прибавете доматения концентрат, разбъркайте, поръсете с лют пушен пипер. Налейте вода, колкото да покрие месото. Похлупете и гответе на слаб огън, докато месото омекне - около 1 час и 40 минути.
Овкусете със сол и черен пипер и прибавете отцедения нахут. Разбъркайте и оставете на огъня за още 5-10 минути.
Счукайте чесъна в хаванче с малко сол, докато стане на паста. Прибавете киселото мляко, останалия зехтин и накълцана мента.
Маслото загрейте в тиган, докато стане със светло кафяв цвят и развие аромат на ядки. Прецедете.
Запечете кедровите ядки и хляба в сух тиган по отделно. Накълцайте магданоза. Нарежете хляба на триъгълници.
В плато сложете триъгълници хляб, отгоре - от агнешкото и млечния сос, отново поставете хляб, агнешко и сос. Завършете с кедровите ядки, кафявото масло и магданоза.
- Агнешки бут с карамелизирани лукчета
- Агнешко в сметанов сос
- Агнешки шишчета
- Агнешки дроб в було за 15 минути
- Надиплено агнешко