1 голяма глава целина
2 скилидки чесън
1 глава лук
1,5 л зеленчуков бульон
150 мл животинска сметана
50 г краве масло
1 дафинов лист
сол и зелен пипер на вкус
за магданозеното олио:
2 връзки магданоз
180 мл зехтин
Начин на приготвяне:
Листата от магданоз се бланшират в кипяща вода за 40–50 секунди, изваждат се с решетеста лъжица и се шокират във вода с лед. Отцеждат се и се подсушават върху кухненска хартия.
Смилат се много добре, заедно със зехтина. След това сместа се прецежда с помощта на филтър за шварц кафе и се оставя за няколко часа в хладилник.
Лукът, чесънът и целината се режат на кубчета и се пържат в сгорещеното масло за кратко.
Добавя се дафиновият лист и се налива бульонът. Готви се, докато зеленчуците омекнат. Овкусява се със сол и зелен пипер.
Дафиновият лист се отстранява, а супата се пасира и се прецежда. Връща се на огъня, налива се сметаната, кипва се и се дърпа от котлона.
Супата се поднася с олиото от магданоз и по желание с чипс от целина.
Други рецепти:
Корейска студена супа с краставици
Свежа пролетна идея - студена супа със спанак
Крем супа от тиквички
Рецепта за таратор, която вероятно не знаете
Витаминозна супа с карфиол