Пролетна супа с коприва

Вкусна и полезна

2.43 от общо 7 гласа
60 мин.
Необходими продукти

2 пакета коприва (около 200 г общо, почистена)
3 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен джоджен
1 връзка магданоз
3 с. л. краве масло
1 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
за брускетите:
1 багета
200 г кафяви печурки
1 домат
3 скилидки чесън
3 стръка мащерка
4 с. л. студено пресован зехтин
сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне:

Копривата се измива добре, попарва се в кипяща вода и след това се шокира в ледено студена. Изстисква се от водата и се нарязва на ситно. 

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в сгорещеното масло. Поръсва се червеният пипер, разбърква се и се наливат 1,5 л вода.

Прибавят се наситнените джоджен, магданоз и коприва. Готви се 15–20 минути на слаб огън и се овкусява със сол и черен пипер. 

Гъбите се обелват и се режат на тънко. Доматът се реже на кубчета. Чесънът се стрива на паста в хаванче с листенцата мащерка и малко сол. 

Налива се зехтинът и се разбърква. Хлябът се реже на филийки и се намазва с ароматния зехтин. Отгоре се подреждат резените гъби, овкусява се със сол и черен пипер. 

Филийките се подреждат в тава и се пекат 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това се мажат отново с ароматния зехтин и се поръсват с кубчета домати. 

Супата се поднася с брускетите. По желание се поръсва с настъргано сирене „Грана падано“.

Други рецепти:

Бял борш с дълбок вкус
Френска лучена супа
Топла супа за студените вечери
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Да си сготвим борш

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти